Her iki dini bayramda emeklilere verilen ikramiyelerin geri çekilmesine ilişkin ortaya atılan iddialar gündemi sarstı.
Konuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu başta olmak üzere emeklileri temsil eden dernekler açıklamalarda bulundu.
Peki, neden böyle bir açıklama gündeme oturtuldu.
Zaten emeklinin aldığı para ortada…
Emekli vatandaşlar geçimini kıt kanaat sürdürmeye çalışıyor.
Asgari ücretli ve düşük maaşla geçimini sürdüren emeklilerin faturalara ve kirayı ödemesinin ardından maaşından arta kalan parayla temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda.
Peki, böyle bir şey olursa ne olurdu?
Bunca zamandır verilen ikramiyeler geri alınsaydı emekli vatandaşların her bayramı dört gözle beklerken o ‘Umut ışığı’ sönecekti.
Nasıl denir, nasıl yorumlarsınız bilemem ama benim yorumumla bir ‘Kaos’ ortamı olabilirdi.
Emeklilikte yaşa takılanlar, yani emek verdikleri yıllar boyunca, emeklilik hakkı için her ay maaşlarından hatırı sayılır kesinti yapılan, çalışma süresi ve prim gerekliliklerini yerine getirdikleri halde yeterince “yaşlı” sayılmadıkları için emekli olup aylık alamayan binlerce çalışan da var.
Yeni yılda maaşlar, en düşük memur emeklisine 134 TL artarak 2 bin 560 TL, en düşük işçi emeklisine ise 77 TL zam yapılarak 1255 TL’ye çıktı. Asgari ücret de 2 bin 324 TL oldu. Söz konusu artışlar yüksek faturalar ve kira giderleri düşünüldüğünde yetersiz kaldı.
Bide şimdi bu çaıdan düşünün emekli için bayramdan bayrama verilen ikramiye de ellerinde alınsaydı.
Olan ‘Umut ışığı’ da sönerdi.
Zaten Asgari Ücret ile çalışanın durumu ortada.
O konuya değinirsek işin içinden hiç çıkamayız.
Son zamanlarda gelen zamlar vatandaşın belini bükmeyi bırak kırma noktasına kadar geldi.
Asgari ücretle çalışanda emekli olanda şu zaman da ek iş yaparak ailesini geçindirmenin peşinde.
Hele ki şu zamanda kaç ek iş yapacak ki o ayı döndürebilecek, giderlerini karşılayıp da evin ihtiyaçlarını karşılayabilecek.
Kim bilir?
Emeklinin durumu, asgari ücretle çalışanın durumu, Üniversite’den mezun olup kendi mesleğini yapamayanların durumu…
Hepsi ortada…
Vatandaş artık rahat bir nefes almak istiyor.
|