Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın erken genel seçimlerinin 24 Haziran olarak açıklaması, partileri hazırlıksız yakaladığı muhakkak.
Bu seçim değerlerine göre çok farklı olacağı da kesin.
Çünkü;
Hem Cumhurbaşkanlığı, hem de milletvekili genel seçimi yapılacak.
Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda AK Parti ile MHP aylar öncesinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinde mutabık kalmışlardı.
Diğerleri; yani CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi “çatı aday” üzerinde uzlaşamadılar. SP Abdullah Gül’ü önerdi, olmadı. Meral Akşener “Ben Cumhurbaşkanı adayıyım” diye diretti, CHP henüz bir aday ismi zikretmedi.
Dolayısıyla CHP, İYİ Parti ve SP ayrı ayrı seçimlere girecek. Tabi ilk turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile diğer adaylar yüzde 51’i bulamazsa ikinci turda muhalif kanat en fazla oyu alan adayın üzerinde uzlaşma zemini arayacaklar.
Mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı diğer partiler Cumhurbaşkanı adayı konusunda arayışlarını sürdürürken, milletvekilliği konusunda da sıkıntılar yaşanmıyor değil.
Bu seçimin diğer bir yönü de, İYİ Parti’nin seçime girememe riskine karşı CHP’nin yaptığı varyasyon ve 15 milletvekilini İYİ Parti’ye gönderme hamlesi seçim aritmetiğini de ister istemez etkiledi.
Özellikle AK Parti ve MHP ittifakından bu son dakika transferine karşı sert eleştiriler geldi.
Milletvekili aday adaylığı konusunda partiler başvuruları alıyor.
Zonguldak’taki aday adaylığı başvurularına bakıldığında; en fazla ilgi gören parti yine AK Parti.
Şu ana kadar 41 kişi aday adaylığı için başvuru yaptı. Bunların içinde eski milletvekilleri, eski il başkanları, yeniler, eskiler ve her dönem aday adayı olanlar da var.
AK Parti’de bu kadar aday adayı oluşunun sebebi şu anladığım kadarıyla.
Mevcut milletvekilleri Hüseyin Özbakır ve Faruk Çaturoğlu’nun 1 Kasım 2015 seçimlerinden bu yana gösterdikleri performansın yetersiz oluşu, istek ve taleplere yanıt verememesi, kendi aralarındaki uyumsuzlukları ve kamuoyundan aşırı derecede eleştiri almaları ve bu nedenle de adaylıklarının riske girmesi.
Ayrıca, Özcan Ulupınar’ın aday adaylığı için başvuru yapmaması AK Parti’deki liste dengesizliğinin ortaya çıkmasına en büyük neden olarak gözleniyor. AK Parti 5 Mayıs’ta temayül yoklaması ile 41 aday adayı içinden eleme yapacak ama kimin favori olduğu, kimin listeye girebileceği bilinmiyor, tahmin de yürütülemiyor.
CHP’de henüz aday adayı başvuruları ortaya çıkmış değil.
Kamuoyuna yansıyanlara bakılırsa;
Umut Başoğlu’nun istifasının ardından, henüz il başkanı arayışını da sürdürüyor CHP.
CHP’de Milletvekili Ünal Demirtaş’ın İYİ Parti’ye transfer olması, Şerafettin Turpcu’nun hem hastane inşaatı olayı, hem de şirketinin ekonomik krize girmesi nedeniyle tekrar aday gösterilmeyecek olması CHP’de de liste krizi yaşanacağı şimdiden konuşuluyor.
Öğrendiğime göre; CHP’de milletvekili aday adaylığı için adı geçen isimler arasında eski Milletvekilleri Ali Koçal, Nadir Saraç, Harun Akın, Ali İhsan Köktürk, Ali Osman Odabaş, Buket Müftüoğlu, Halil Posbıyık, Umut Başoğlu, Deniz Dilaver, Deniz Yavuzyılmaz gibi isimlerin başvuru yapabilecekleri öğrenilirken, seçim tarihinin erken olması CHP’de 7 Haziran öncesi önseçim yapılması, bu seçimde ise önseçimin yetişmemesi nedeniyle adayların merkez yoklaması ile belirleneceği ifada ediliyor.
Dolayısıyla, Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Zonguldak sorumlusu Tekin Bingöl, liste konusunda usta olduğu için CHP’de milletvekili sıralamasında bölgesel dengelerin de korunması yönünde Tekin Bingöl’ün bu konuya hassasiyet göstermesi bekleniyor.
24 Haziran 2018 seçimlerinin en yeni partisi olan İYİ Parti’de Genel Başkan Meral Akşener’in illa da, “Ben Cumhurbaşkanı adayıyım” demesi, milletvekilliği için ittifak yapıp yapmayacakları konusunda henüz belirginlik kazanmasa da İYİ Parti’de eski Bakan Aydın Tümen’in Zonguldak’tan birinci sırayı düşündüğü ayrıca, CHP’den transfer edilen Ünal Demirtaş’ın da Ankara birinci bölgeden düşünüldüğü, il Başkanı Ragıp Bayraktar’ın ise önceki gün Ankara’ya giderek, onun da milletvekili adayı olma hevesinin olduğu biliniyor. Ancak şu ana kadar İYİ Parti’de bir tek Oğuzhan Turhan ve Fatma Gülay aday adaylıklarını açıklayan isimler oldu.
SP’de ne olacağı belli değil. Milletvekilliği için kim listeye girecek, kimler düşünülüyor, ittifak listesine dahil edilecekler mi belli değil. SP’de eski Merkez ilçe Başkanı Yusuf Çetin’in ismi konuşuluyor, ancak onun milletvekili adaylığına sıcak bakmadığı ifade ediliyor.
24 Haziran erken genel seçimleri öncesinde seçim takvimi devam ediyor. Henüz aday adayları tam manasıyla başvurularını yapmış değil.
Seçimin erkene alınması, partileri ve aday olmak isteyenleri iyice zora soktu. Aday adayı olmak isteyenler için zor bir süreç. Partiler için de öyle.
Ancak görünen bir şeyi var ki, bu seçim tüm partilerde milletvekili aday belirleme konusunda büyük krizler yaşanacağı, alelacele oluşacak listelerde karışıklık yaşanacağı muhakkak.
Milletvekili adayı sıralamasında 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinden daha büyük sıkıntılar yaşanmaması için partiler aday belirleme konusunda titiz davransalar da, muhakkak listeler halkın önüne geldiğinde eleştiriler alacak, küskünler ortaya çıkacaktır.
Şimdiden görmek lazım ki; milletvekili sıralaması Zonguldak genelinde önem taşıyor.
Bir de, partiler aday belirlerken ilk 3 sırayı bölgesel mi olacak, yoksa daha fazla oy getirecek adaylar mı tercih edilecek.
Veya gerçekten şehrine hizmet edecek, partisine artı getirecek adaylara mı öncelik tanınacak?
Bunları adayların tam olarak açıklandığında göreceğiz.
|