Zonguldak uzun süredir böyle güzel haberler almamıştı.
Mutlu olduk, umutlandık.
Ankara’dan son gelen haberler, yapılan açıklamalar yıllardır “mutsuz” olan Zonguldak’ı “mutlu” etmiş, yeniden “umutların yeşermesine” vesile olmuştu.
Neydi bu haberler;
Birinci haber;
AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar’dan gelmişti.
2. Abdülhamit’in rüyası olarak bilinen ve yüz yılın projesi diye adlandırılan ve siyasetçilerin seçim dönemlerinde seçim malzemesi yaptığı, Filyos limanı inşaatının temel atma töreni 7 Aralık 2016 tarihinde atılacak ve törene Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılacağı haberi.
Filyos limanının temeli atılacak olması bölge için önemliydi.
Bu şu demekti;
Filyos bölgesine yatırımcılar gelecek, istihdam artacak, işsizliğe çare olacak, geriye göç başlayacak. Bu sayede hem Zonguldak ekonomisi güçlenecek, hem işsizlik sorunu ortadan kalkmış olacaktı.
İlk haber güzeldi.
İkinci gelen haberler daha güzeldi.
Türkiye Taşkömürleri Kurumu ile ilgiliydi.
Önce; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kömürde ithal yok, bu işi kapattık. Rezervimizi eritmek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Önce kömürlerimizi eritelim” diyerek, yerli kömüre destek açıklaması, ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “TTK için yeni bir model” düşüncesi ile Zonguldak’a düşen bu iki haber şehir insanını “mutlu ve umutlu” etmişti.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 22 Haziran 2016’da, TTK’ya gönderdiği bir yazıda, Karadon Müessesesi’nin envanterini istemesi ile başlayan süreçte, özelleştirilmesi ve TTK’nın Enerji Bakanlığı’nın Plan ve Bütçesi’nin görüşüldüğü sırada Bakanın Zonguldak’la ilgili konuşmaları dikkat çekiciydi.
Ne diyor Bakan Berat Albayrak;
“Zonguldak kömür strateji, yerli kömür mevzusu. Hakikaten burası çok önemli. Zonguldak, Türkiye’de emeğin başkenti ve benim Zonguldak’a baktıkça hakikaten çok duygulandığım bir tarafı var. O da niye? Yerli kaynaklar dediğimizde Zonguldak Türkiye’de çok önemli bir yer, Türkiye’nin en kalorifik değeri noktasında önemli şehirlerinden bir tanesi, ciddi bir rezervimiz var orada.”
Albayrak ayrıca; “Vatandaş mutsuz, çalışan mutsuz, sendikalar mutsuz, STK’lar mutsuz, Zonguldaklıların hepsi mutsuz” dedi.
Bakan Albayrak’ın Zonguldak’ı analiz ettiği konuşmasındaki “mutsuz” saptaması da önemli ve gerçeğin ta kendisini anlatıyordu.
Çünkü Zonguldak insanı yıllarca “mutsuz” ve “umutsuz”du
Bu konuşmalardan da anlaşılacağı üzere Bakanın Zonguldak ve TTK ile “iyi niyetli” olduğu şüphesiz.
Şimdi gelinen noktada;
Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ithal kömürden vazgeçip, yerli kömüre öncelik verileceği yönündeki açıklamalarının ardından Zonguldak kömürü bu aşamada değer kazanmış görünüyor.
1970 ve 80’li yıllarda TTK’da 40-50 bin işçi çalışıyordu. Bu kurum Türkiye’nin ağır sanayisine can veriyordu. Bütün fabrikaların bacaları bu kurum sayesinde tütüyordu. Türkiye’nin ekonomisi de bu kurum sayesinde güçleniyordu.
1990 büyük madenci grevi ile başlayan, 5 Nisan 1994 kararlarıyla birlikte kurum üzerindeki yanlış uygulanan politikalar, Re’sen emeklilik uygulaması sonucu üretimdeki hızlı düşüş bir zamanların devasa kurumunun son yıllarda can çekişir hale gelmesinin yolunu açmıştı.
3 Kasım 2002 öncesi bu kurumda 15-16 bin işçi çalışırken, 3 bin işçi alınmasına rağmen, bugün bu sayı 8 bin civarına düşmüş, üretim yıllık bir milyon tonun altına düşmüştü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın son zamanlardaki “yerli kömür”le ilgili olumlu görüşleri, Zonguldak için yeni bir umudun da başlangıcı olmuş, Zonguldak’a yeni bir umut aşılamıştı.
Bundan sonraki izlenecek yol ve yöntemler konusunda ise Zonguldak ne yapacak, ne yapmalı?
Başta AK Parti Zonguldak milletvekilleri olmak üzere, ana muhalefet milletvekilleri, TTK yetkilileri, GMİS ve diğer STK’lar bu işlerin üzerine gitmeli, TTK’yı yeniden canlandırmanın plan ve programlarını yaparak Ankara’ya Zonguldak’ı çok iyi anlatmalarını sağlamak olmalı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın “yerli kömür”le ilgili düşünceleri Zonguldak için çok ama çok önemli bir fırsat olarak değerlendirilmeli, işi oldubittiye getirmeden bu fırsatı Zonguldak olarak çok iyi değerlendirmeliyiz.
Zonguldak’ın başka çıkar yolu yok.
Her kriz dönemi, iyi bir fırsat dönemidir. Zonguldak uzun süredir ekonomik, siyasal ve sosyal olarak kriz yaşıyordu, işte size bir fırsat.
Krizleri fırsata dönüştürmenin tam zamanı.
|