Türk Tabipleri Birliğinin 5 Nisan 2018 tarihli kurumsal yayınında aşı rehberi konusunu işlemiş.
Aşıların toplam önerilmeden önce geçeceği beynelmilel süreçleri, ilgili tüzel kişilik olarak yayınlamış. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve bilgi kirliliğini önlemek adına yapılan çalışmada on tane kendi branşlarında uzmanlaşmış akademisyenler katkı vermişler.
TV’lerde, Sosyal medyada, yazılı ve görsel medyada, özellikle YOUTUBE kuruluşunda o kadar çok uzman, strateji uzmanı, TING-TENG kuruluşları uzmanları, çeşitli gezegenlerle irtibatlı ve o gezegenlerden haberler alanlar çoğaldı.
Medya özgürlüğü adına, güya insanları bilgilendirmek ve uyarmak adına ‘GAYP’ tan haberler verenler mi ararsınız?
Bu alanlarda yaptıkları çalışmaları ticarileştirmek ve reklamını yapmak örtülü niyetleri bence bu COVID-19 virüsünü (PLANDEMİ) icat edenler kadar topluma zarar veriyorlar.
Bu amaçla; hem Devletin yetkili ve sorumlu kurum ve kuruluşlarına kulak verilmesini, hem de AŞI ve COVID-19 salgını açısından en yetkin ve işi olan kurum ve kuruluşlara kulak verilmesine dikkat çekmek istedik.
Türk Tabipler Birliği sivil toplum kuruluşun hazırladığı AŞI REHBERİ akademik yazılarını yayınlama gereğini yayıncılık sorumluluğundan saydık
“Aşılar da ilaç ve diğer biyolojik ürünlerdekine benzer şekilde lisans alır. Tek fark aşıların etkinlik düzeyinin ilaçlarla karşılaştırıldığında çok daha yüksek olmasıdır. Bir aşının geliştirilmesi yıllarca sürer. Süreç ilk olarak laboratuar koşullarında yapılan araştırmalar ile başlar, daha sonra üç aşamada yürütülen klinik çalışmalar ile devam eder. Aşının etkinliği kanıtlanana kadar geçen sürede yapılan klinik çalışmalar, etik kurallar çerçevesinde ve gönüllülerin katılımı ile gerçekleşir. Klinik çalışmaların ilk aşamasında, az sayıda kişi üzerinde aşının güvenliği ve bağışıklık geliştirme özellikleri araştırılır. İkinci aşamada, yüzlerce kişinin katılımıyla doz aralığını belirlemeye yönelik çalışmalar yürütülür. Son olarak üçüncü aşamada, binlerce kişinin katıldığı, aşının etkinliği ve güvenliğinin sınandığı çalışmalar yapılır. Bu aşamaları tamamlayan ürün, lisans almak için başvuruda bulunabilir.
Türkiye’de ithal edilen aşılar, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yürüttüğü ruhsatlandırma sürecine tabidir. Aşılar genel toplumda kullanıldıktan sonra yan etkilerinin takip edilebilmesi için “aşı sonrası istenmeyen etkiler” formu kullanılır. Bir aşının genel topluma önerilmesindeki en temel ölçüt “aşının etkinliğidir. Aşının etkinliği, aşının topluma uygulanmasıyla toplumda o bulaşıcı hastalığın yüzde kaç azalacağının hesaplanmasıyla bulunur. Genel topluma önerilecek aşıların yüksek düzeyde (en az 90) etkin olmaları gerekir (Bkz. Aşı Etkinliği).”
Koruyuculuğu düşük olan aşılar, genel topluma önerilmezler. Bunun tek istisnası BCG aşıdır. BCG’nin akciğer tüberkülozuna karşı koruyuculuğu düşük olduğu halde pek çok ülkenin aşı programında yer almasının temel nedeni, aşının tüberküloz menenjiti ve milier tüberküloz gibi ciddi tablolardan koruyuculuğunun yüksek olmasıdır.
Sağlık Bakanlığı. TÜSEB. Kurumların Aşı Faaliyetleri Çalıştay Kitapçığı. (Ed. Esma Sarıkaya) Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü Yayın No: 4. 2017. • Sağlık Bakanlığı. Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği. (19.01.2005 tarih ve 25705 sayılı Resmi Gazete)
Birinci Basamak Sağlık Çalışanları İçin Aşı Rehberi ISBN 978-605-9665-28-5 Nisan 2018,
Ankara Türk Tabipleri Birliği Yayınları
|