Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun içinde bulunduğu durum, işçi eksikliği ve üretim yetersizliği, beklentilere cevap veremeyişi, sürekli temcit pilavı gibi Zonguldak’ın önüne konulan kurumun 800 milyonluk zararı.
Aylardır kurumun başına Genel Müdür atanmayışı, son zamanlarda da özelleştirilecek kurumlar arasında gösterilmesi gibi tablo var önümüzde.
Türkiye’nin sanayisine yön veren, katkı veren TTK, maalesef ki son yıllarda yaşadığı sıkıntılardan bir türlü kurtulamamış, bu devasa kurumun göz göre göre küçük bir işletme haline gelişini üzülerek izlemek zorunda kalıyoruz.
Bir zamanlar Türkiye’deki işsizlerin umudu olan TTK, umutsuz bir vaka olarak görülse de, siyasi iradelerin her dönem bu kurum üzerinden politikalarını yürütmesi, bu kurumun bu hale gelmesi-getirilmesine seyirci kalmışlardı.
TTK bugün umut olmaktan çıkarken, TTK’ya alternatif yatırımların da geliştirilemeyişi Cumhuriyetin ilk vilayeti olan Zonguldak’ın da hem nüfus, hem de ekonomik olarak, bir zamanlar Türkiye’ye bakan bu şehir maalesef kendine bile bakamaz bir hale geldi.
***
Zonguldak’ın, Türkiye’nin en güzel şehirleri arasında olduğunu iddia ediyoruz.
Denizi, yeşili, güneşinin iç içe olduğu bir kent düşünün.
Bu şehre tepeden baktığımızda muhteşem manzarası, yerden baktığımızda iç açıcı güzellikleri insanların ruhuna yansıyor.
Biz burada yaşadığımız için göremiyoruz, görmek istemiyoruz ama dışarıdan Zonguldak’a bakınca o muhteşem manzara fotoğraflarına hayran kalmamak elde değil.
Hele bir Alman gözüyle Zonguldak’a bakınca, bu şehrin kıymeti harbiyesini anlamak için dahi olmak gerekmiyor.
Dün gelen Alman parlamentosu Milletvekili Frank Schwabe, Zonguldak ile Almanya’nın Castrop-Rauxel şehri arasındaki kardeşlik ilişkilerini geliştirmek, işbirliğini güçlendirmek amacıyla özellikle Zonguldak’ın turizm potansiyeline hayran kalmış olacak ki, üstüne basa basa turizm konusunda işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Zonguldak Valisi Ali Kaban’ı ziyaret eden Frank Schwabe, Zonguldak’ta turizme yönelik sağlıklı ve kalıcı işbirliği yapmak istediklerini ve burada imkanların olduğunu belirtiyor ve bu konuda destek verilmesi gerektiğini söylüyor.
Schwabe, “Turizm konusunda Berlin’de bir buluşma sağlayabilir miyiz?” diyerek de, özellikle turizm konusunda ne kadar hassas, ne kadar duyarlı ve kararlı olduğunu gösteriyor.
Alman milletvekili Frank Schwabe dün Zonguldak’a geldi, Zonguldak ile ilgili eğitim, kültür ve turizm konularında fikir ve görüşlerini anlattı.
Vali Ali Kaban, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, ZTSO yönetimi, BAKKA’yı ziyaret etti ve aynı düşüncelerini onlara da anlattı.
Frank Schwabe, Zonguldak yerel yöneticilerine, “Berlin’de buluşma” teklifini de yaptı.
Şimdi Zonguldak bu fırsatı nasıl değerlendirecek.
Berlin çıkarması için ne gibi hazırlıklar yapacak, kimler bu buluşmaya dahil olacak? Ne gibi öneriler, projeler sunulacak?
Biliyoruz ki, Almanya Zonguldaklılar Derneği’nin her yıl düzenlediği yemeğe gidenler, yemeği yedikten sonra Zonguldak’a dönüyorlar, ama Zonguldak’ın gelişmesi için Almanya’da her hangi bir girişimde bugüne kadar bulunmamışlardı.
Şimdi önümüze bir fırsat geçti.
Alman Parlamentosu Milletvekili Frank Schwabe Zonguldak heyetini Berlin’e davet etti. Burada yemek de yenilecek ama asıl mesele, iki şehir arasındaki işbirliği. Eğitim, kültür, sosyal ve turizmin geliştirilmesi konusunda karşılıklı görüşme, fikir alış verişi ve işbirliğinin sağlam temellere oturtulması.
Bu davet Zonguldak için önemli.
Önemli olan bu davete icabet edilecek mi? Edilmeyecek mi?
Berlin’e gidilirse Zonguldak bu buluşmadan nasıl bir kazanç elde edebilir.
TTK’ya alternatif olarak, değişik sektörlerin geliştirilmesi, çok çeşitli ekonomiye geçilmesi ve en önemlisi de Zonguldak’ın turizm potansiyelinin güçlendirilmesi bakımından bu tür girişim-işbirliklerin Zonguldak için önemli olacağı muhakkak.
Zonguldak Berlin buluşmasını önemsemeli. Berlin çıkarmasını bir an önce gerçekleştirmeli.
Almanya treni kaçmadan, Berlin’de buluşalım.
|