Bir ilin sorunlarının çözümünde en yetkili kurum tabii ki, Devlet kurumları olduğunu biliyoruz.
Vali, Belediye Başkanı ve ilgili bakanlıklara bağlı kamu kurumlarıdır bunlar.
Tabi ki; siyasi iktidar da bu sacayağının diğer bir parçası.
Devletin kurumları proje hazırlayacak, siyasi iktidara sunacak, siyasi iktidarın ilgili Bakanlıkları da bu projeleri onaylayıp, ödenek çıkartacak.
Hiyearşik yapı böyledir zaten.
Siyasette, her partinin farklı ideolojisi, farklı görüşü olabilir.
Farklı pencerelerden de bakabilirler olaylara.
Ancak;
Bir ilden Milletvekili seçiliyorsanız, iktidar ya da muhalefet olarak Meclis’te halkı temsil yetkisi alıyorsanız.
Siyasi görüş farklılıklarını bir yana bırakacaksınız, seçildiğiniz ilin sorunlarının çözümü için bir araya gelmelisiniz.
Zonguldak’ta yıllardır bu özlem vardır.
Bugüne kadar seçilen iktidar veya muhalefet milletvekillerini bir araya geldiğini ben görmedim ve duymadım.
Bir araya gelmedikleri için de sorunlar artarak devam ediyor, kronik hale dönüşüyor.
İktidar milletvekilleri “yaptık-yapıyoruz, devam ediyor-bitecek” gibi söylemlerle günü kurtarırken, muhalefet milletvekilleri iktidarı eleştiren açıklamalar yapıyor.
Yoktur aslında birbirlerinden farkları.
Seçim önceleri milletvekili adaylarının seçilmek için söyledikleri ile verdikleri vaatler aslında birbirleriyle örtüşen söz ve vaatler.
Her şey seçilene kadar olmamalı.
Seçildikten sonra da görüş, düşünce ve fikirlerini değiştirmemelidirler.
* * *
Zonguldak en son 5 Nisan 1994 kararlarından Ankara’ya çıkarma yapmış, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in Zonguldak politikalarına karşı çıkmıştı.
Dönemin Belediye Başkanı Zeki Çakan, tüm sivil toplum örgüt ve meslek odalarını da arkasına alarak Ankara’ya gitmiş, 5 Nisan kararlarında Zonguldak için alınan kararlara sert tepki göstermişlerdi.
Tabi bu temsilciler kurulu sürecinde Zonguldak milletvekilleri sessiz kalsalar da kurulun başlattığı çalışmaları da görmezden gelemiyorlardı.
Zonguldak’ta siyaset ve ticaret çok zor yapılıyor.
Bugüne kadar ne siyasette, ne de ticarette insanlar bir araya gelmekten kaçınıyorlar.
Son dönemlerde AK Parti, CHP ve MHP il başkanları çeşitli etkinliklerde bir araya gelip, objektiflere poz veriyorlar o kadar.
Biz 5 Zonguldak milletvekilini de bir arada görmek istiyoruz.
Zonguldak çok zor bir süreçten geçiyor, siz bugün bir araya gelmeyeceksiniz de ne zaman geleceksiniz?
TTK’nın durumu ortada, özel kömür işletmelerinin durumu belirsiz, Zonguldak enerji üssü olacak dediniz, Zonguldak’ı ithal kömüre mahkum ettiniz, esnaf siftah yapmadan kepenk kapatıyor, emekli bankaların kucağında, icra dosyaları artmış, insanların psikolojileri bozulmuş, üniversiteyi bitirmiş diplomalı işsiz sayısı her geçen gün artıyor siz bunları görmezden gelemezsiniz.
* * *
MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan TBMM’sine Zonguldak’ın sorunlarını araştırmak için Araştırma önergesi verdi. Bu önerge daha çok sıcak. AK Parti ve CHP il Başkanları bu önergeye destek vereceklerini deklare ettiler.
AK Parti ve CHP milletvekilleri de Çakan’ın önergesine olmasa bile ona yakın bir önerge vererek Zonguldak’ı siyasi parti liderlerinin gözetim altına almalarını sağlasınlar.
Düğünlere, cenazelere, yaş günlerine, çocuk parkı açılışlarına, mağaza açılışlarına da katılsınlar ama Zonguldak’ın kangren olmuş sorunlarının çözümüne de dikkat çeksinler.
AK Parti, CHP ve MHP’li 5 Milletvekili Zonguldak’a gelip hep birlikte fotoğraf verirlerse, sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını da yanlarına alırlarsa Ankara’nın Zonguldak’a bakışı pozitif olarak değişir diye düşünüyorum.
Zonguldak’ı düşünüyorsanız, Zonguldak için bir araya gelin!
|