Birkaç sene önce, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan şöyle bir öneri getirmişti; Zonguldak, Karabük ve Bartın bir Büyükşehir çatısı altında toplanıp, merkezin de Bakacakkadı olarak Karaelmas Büyükşehir Belediyesi önerisi uzunca süre tartışılmıştı.
Toptan’ın ortaya attığı bu fikir o dönemde kamuoyunda tartışılmış, o öneri o salonda konuşuldu ertesi gün yerel basında manşetleri süsledi ama iş icraata geçmemişti. Yani konuşulduğu gibi kalmıştı.
Zonguldak Büyükşehir olmayı çok istiyordu fakat Büyükşehir olmak için statüye uymadığı gibi nüfus olarak da kurtarmıyordu.
Daha sonra Zonguldak için “özel teşvik uygulansın” istendi, olmadı, “sektörel teşvik verilsin” denildi o da olmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan milletvekillerinin, Büyükşehir kapsamında olmayan illerde hizmetlerin götürülmesinde sıkıntı yaşandığı, farklı imar kararları aldığını belirtmesi üzerine “Bu sorunu biz de tespit ettik. Yeni bir düzenleme yapacağız. Büyükşehir olmak için aranan nüfus rakamı düşürülecek. Büyükşehir sayısı 50-60’ı bulabilir. Büyükşehir merkez belediyeler güçlendirilecek” şeklindeki açıklaması üzerine, Zonguldak olarak da yeni bir umut, yeni bir beklenti içine girdik.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Büyükşehir olmak için aranan nüfus rakamı düşürülecek” açıklaması üzerine kafalardaki soru şu; Büyükşehir olmak için aranan nüfus rakamı halen 750 bin dolayında olması gerekiyor.
Bu rakam kaça düşecek, 750 binden 500 bine düşecek hali olmadığına göre, 500 binin üzerinde de şu anda Afyonkarahisar 709.015, Sivas 618.617, Adıyaman 602.774, Zonguldak 595.907, Tokat 593.990, Elazığ 574.304, Kütahya 571.463, Batman 566.633, Ağrı 547.210, Çorum 525.180, Çanakkale 513.341, Osmaniye 512.873 yani nüfusu 500 binin üzerinde olan bu 12 il Büyükşehir statüsüne alınabilir mi.
Velevki Büyükşehir olmak için nüfus rakamı 500 bine düşürüldü. Zonguldak’ta Büyükşehir Belediye kapsamına da alındı, ne değişecek.
Ekonomik ve sosyal olarak ne katkısı olacak?
Bir zamanlar Türkiye’nin Almanya’sı olarak övünç duyduğumuz Zonguldak son 20 yılda geldiği nokta malum.
Devlete ödediği vergi sıralamasında ilk 15’in içinde her zaman yer alan Zonguldak’a ne gibi bir artısı olacak?
Yatırımcıların bu bölgeye gelmesi için onlara ne gibi imkânlar sunacağız?
Karayollarımız yeterli değil, demiryollarımız rantabl çalışmıyor, havaalanımız var uçağımız yok, limanımız var gemiler doğru düzgün çalışmıyor.
Yatırımcıyı cezbedecek ne gibi imkânlar sunabiliyoruz.
Bir hastane için yer bulamadık, yatırımcıya nasıl arsa temin edeceğiz.
2. Abdülhamit’in rüyası Filyos projesini bile 40-50 yıldan beri konuşuyoruz bir arpa boyu yol kat edemedik.
Hadi diyelim ki, yatırımcılara Filyos’u gösterdik yatırımcı niye gelsin. Yatırımcı önce geleceği şehrin teşvik kapsamında olup olmadığını sormayacak mı?
Elbette soracak.
Zonguldak önce sektörel teşvik kapsamına alınmalı ki, yatırımcıyı çekebilelim.
***
Bir zamanların Orta Doğu’nun bile en büyük KİT’leri arasında gösterilen TTK’da bugün işçi sayısı 9 binin de altına düştü. Elsan Bereket Enerji ve Eren Enerji yerli kömür kullanmıyor, bacalarından ithal kömürün dumanları ile şehri kirletiyor.
Erdemir Zonguldak ekonomisine yüzde 45 dolayında katkı sağlıyor. Erdemir sayesinde Zonguldak bugün teşvik kapsamına giremiyor.
TTK’ya üretime yönelik işçi alımı yok, başka da yatırım olmadığı için her geçen gün göç artıyor. Bugün Zonguldak nüfusu 595.907 ama 2023 senesinde nüfusumuz 539 bine düşeceği söyleniyor.
Nüfus ve ekonomik olarak her geçen gün eriyen Zonguldak için bir şeylerin yapılması zorunlu hale gelmiştir.
Adına ne denirse densin ister Büyükşehir, ister Bütünşehir fark etmez. Zonguldak’ın tek kurtuluşunun “sektörel teşvik” olduğu asla unutulmamalı.
Büyükşehir yapılan illeri de biliyoruz kavram kargaşasından başka bir şey değil. Büyükşehir yapılan illere yatırım yapmak isteyen yatırımcılara kolaylık sağlanmadığı, teşvik uygulanmadığı, vergi ve SSK primlerinde indirim yapılmadığı sürece bir şeyin değişeceğine inanmak istiyorum sadece.
***
Zonguldak’ın kurtuluş reçetesi hazır ama neşteri vuracak doktor bulamıyor.
Bugüne kadar “cek-cak” la siyaset yapanlar, başta Zonguldak’tan seçilmiş 5 milletvekili Ankara’nın puslu havasından çıkıp, Zonguldak’ın kömür kokan havası ile bütünleşerek, siyaset, bürokrasi, yerel yönetimler ve STK’lar bir araya gelip bu şehrin kurtuluşu için ortak akıl ve ortak bir noktada buluşmaları gerekir.
Yıllardır yazıyoruz, çiziyoruz ama nafileden öteye gidemiyor.
Hangi siyasi partiden olursa olsun, hangi yöreden olursa olsun, kim olursa olsun bu şehirde yaşayan, bu şehrin ekmeğini yiyen, suyunu içen herkes bu şehre vefa borcunun olduğunu asla unutmamalıdır.
Yarın çok geç olmadan, Zonguldak balıkçı kasabasına dönmeden Ankara’ya gücümüzü göstermek zorundayız.
Her kafadan ses çıkarsa, herkes farklı mecralara çekerse avucumuzu yalarız.
Tüneller de bitmez, duble yollar da bitmez, TTK’ya işçi de alınmaz, Filyos projesi de yarım kalır, yarın oy isteyecek yüzünüz olmaz.
|