Zonguldak ekonomik, sosyal ve nüfus olarak her geçen gün geriye gidiyor.
Son yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre; 2016 yılında 597.524 olan Zonguldak nüfusu 2017 yılında 596.295 ile 632 azalarak yüzde 11 gibi bir gerileme görülüyor.
Zonguldak nüfusunun her geçen yıl azalması, başta Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nda işçi sayısının azalması olarak değerlendirilse de, kamu yatırımları bakımından öncelikle karayolu iyileştirme çalışmaları dışında pek de gözle görülür bir çalışma olmaması, istihdam anlamında iç açıcı bir gelişme sağlanamaması nüfusun azalmasına neden olan etkenler olarak da değerlendiriliyor.
Eskiden Zonguldak’ın tek kurtuluşunun TTK olarak görülse de, bugün Filyos Endüstri Bölgesi’nin bölge ekonomisi ve istihdam anlamında “kurtuluş” olarak biliniyor.
Uzun vadeli düşünüldüğünde; Filyos Endüstri Bölgesi Zonguldak’ın, hatta Türkiye’nin yeniden kalkınma hamlesinin başlatılacağı bir bölge olması umudu taşınıyor.
Zonguldak bugün ekonomik ve nüfus olarak geriye gitse de, hükümetin açıkladığı Büyükşehir veya Bütünşehir olma yolunda Zonguldak’ın da adının zikredilmesi, bu yönde alt yapı çalışmalarının da başlatılmış olması özellikle siyasal anlamda beklentileri olanların iştahını kabartan bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.
Zonguldak’ın Büyükşehir veya Bütünşehir olması halinde 17 belde belediyesi kapanacak olması bu beldelerde görev yapan Belediyelerin durumları da önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.
Eğer Zonguldak Büyükşehir veya Bütünşehir olursa;
Büyükşehir veya Bütünşehir Belediye Başkanı kim olacak? Kim olmalı?
Bunun için şimdiden bazı isimler üzerinde anketler yapılıyor. Çeşitli siyasi partilerde bazı isimler öne çıkıyor.
AK Parti’den Milletvekili Özcan Ulupınar, CHP’den Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, MHP’den Zeki Çakan gibi isimler ortaya atılıyor.
Zonguldak Büyükşehir veya Bütünşehir yapılacağı gündeme geldiğinde, Ereğli’nin il olması için de Ankara’ya baskı yapılıyor.
Nüfus olarak Büyükşehir veya Bütünşehir olma özelliği taşımayan Zonguldak’ın durumu henüz belli değil ama iktidar kanadında sürekli dillendirilmesi bu işin mutlaka olacağı, 2019 seçimlerinde Zonguldak’ın Büyükşehir veya Bütünşehir olarak seçimlere katılması muhtemel. Onun için de siyasi partiler 2019 seçimlerine hazırlanırken, Büyükşehir veya Bütünşehir Belediye Başkan adayı için şimdiden isimler üzerinde çalışmalara başlamış gibi görünüyor.
Mevcut sistemle beklediği yatırımı alamayan Zonguldak, yeni sistemle bakalım nasıl bir gelişme-değişme sağlayacak.
-Gerekli kamu yatırımlarını alabilecek mi?
-Geriye göç başlayacak, nüfus artışı sağlayacak mı?
-Kentsel dönüşümü sağlayabilecek mi?
-Ekonomik ve sosyal katkısı ne olacak?
-Yer altı ve yer üstü kaynaklar ekonomiye kazandırılacak mı?
Özetle; Zonguldak yeni sistemle nasıl bir kazanım sağlayacak?
Önemli olan;
Zonguldak’ın Büyükşehir veya Bütünşehir olması değil elbet.
Bürokrasinin, yerel yöneticilerin, siyasetçilerin ve milletvekillerinin bu şehre ne vereceği, bu şehir için neler yapabileceği, bu şehir için kalıcı bir yatırıma öncülük edip etmeyeceği.
Zonguldak’ın en öncelikli sorunu biliyoruz ki;
Şehri yönetenlerin, atanmışların ve seçilmişlerin kısır çekişmeler içine girerek, koltuk merakları yüzünden bu şehrin yıllardır neler kaybettiğini hepimiz biliyoruz.
Kısır çekişmeler bir kenara bırakılıp, birlik ve beraberlik içinde “Bu şehre ne katabiliriz, ne gibi yatırım yapabiliriz” düşüncesinin hasıl olmasını sağlayabiliyorsak eğer, bu şehrin kalkınmasına, gelişmesine yatırım ve istihdam anlamında katkı verebiliyorsak Büyükşehir de olsak, Bütünşehir de olsak ne fark edecek.
Yinede bir umut olarak beklemekte fayda var.
Büyükşehir veya Bütünşehir için kesin karar gününü.
Her halükarda Zonguldak’ın kazanması bu şehirde yaşayan bizleri mutlu edecektir.
Zonguldak’ın kazanması, Türkiye’nin kazanması demek, çocuklarımızın kazanması, çocuklarımızın geleceğe güvenle bakması demektir.
Ben böyle düşünüyorum, siz ne düşünüyorsunuz bilmem.
|