Elektrik faturalarının kabarık gelmesi vatandaşları çileden çıkarıyor.
Enerji Piyasası Denetleme Kurumu(EPDK) elektrik faturaları üzerinde güncelleme yaparak, bazı kalemleri tek bir kalem olarak faturalara yansıtırken, özellikle de “dağıtım bedeli” adı altında alınan ücretin çok yüksek olması dar gelirli vatandaşların bütçesini zorluyor.
Eskiden tüketiciye gelen elektrik faturaları üzerinde; “Perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, kayıp kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli” gibi kalemler yazıyordu.
Yeni güncelleme ile ve kafa karışıklığına neden olmamak ayrıca, “kayıp kaçak bedeli”ni de gizlemek için “Dağıtım bedeli” adı altında tüketicilerden para tahsil ediliyor.
Tüketicilere gelen elektrik faturalarına baktığımızda, özellikle meskenlerde kullanılan elektrik faturalarında; Enerji bedeli (tek zaman) tüketim bedeli 80,56. Dağıtım bedeli 45,51. Enerji fonu 0,81. TRT payı 1,61. Elektrik ve Hvg. Tük. Vergisi 4.03. KDV 23,85 olarak belirtilirken, 80,56 TL’lik elektrik faturası dağıtım bedeli, KDV ve diğer kalemlerle birlikte 156,40 TL’ye kadar çıkıyor.
Yani vatandaşın evinde tükettiği elektrik faturası 80,51 TL. Dağıtım, KDV, TRT payı, fon ve Tüketim vergisi 75,81 TL. Toplam ödeyeceği elektrik faturası 156,40 TL. Vatandaş yüzde 95’e varan bir farkla faturasını ödemek zorunda kalıyor.
EPDK böyle bir karar alırken, birçok vatandaş faturalarda gördüğü dağıtım bedeline bir anlam veremez ve tepki gösterirken, BEDAŞ EnerjiSA tüketicilere sunduğu elektrik faturalarının en alt kısmında şu yazıyor.
“MESAJINIZ VAR, Dağıtım bedeli, elektrik şebekesinin bakımı, yenilenmesi ve iyileştirilmesi için EPDK tarafından belirlenen bedel olup, sorumlu dağıtım şirketine aktarılmaktadır” deniliyor.
Tüketiciler bu uyarıya dikkat etmiyor besbelli ama şu da var;
Bu elektrik faturalarında dağıtım bedeli alınırken hem de yüksek oranda, “Elektrik şebekelerine her ay mı bakım yapılıyor, her ay mı yenileniyor, her ay mı iyileştirme yapılıyor” işin anlaşılmaz tarafı da burada gizli.
Tamam; EPDK eleman çalıştırıyor, evlere sayaç okuma için görevlendirilen elemanların maaşları var ama kaçak elektrik kullananların, faturalarını ödemeyenlerin parasını dar gelirlilerden çıkarmanın ne manası var.
Kayıp kaçak açığı böyle mi kapatılıyor. Hem 45,51 TL Dağıtım bedeli ödüyorlar, hem 80,56 TL için 23,85 TL. KDV ödüyor.
Emekli, asgari ücretli, dar gelirli vatandaşlar için bu rakamlar çok fazla değil mi?
Elektrik faturalarında meskenlerde dağıtım bedeli tüketilen enerjiye göre bu rakam, ya ticarethanelerde ne kadar merak konusu.
***
SU FATURALARI DA KABARIK
Elektrik faturalarında, “Dağıtım bedeli” adı altında para alınırken, KDV’si de oldukça yüksek olurken, peki su faturaları farklı mı?
Elbette değil.
Su faturalarında da durum katı atık bedeli, çevre temizlik vergisi, KDV ve diğer kalemlerle birlikte faturalar çok abartılı geliyor.
Elektrik faturaları her ay geldiği için göze çarpıyor. Su faturaları ise 2 ayda bir ödendiği için vatandaş tepki de gösterse bütçelerini pek de zorlamıyor.
“Nasıl olsa 2 ayda bir su faturası geliyor” deyip, sineye çekmek zorunda kalıyor.
***
VATANDAŞ FATURALARA, FAİZLERE BOĞULUYOR
Söze elektrik faturalarından başlayıp, su faturalarından devam ettik.
Ancak, vatandaş sadece elektrik ve su faturalarının kabarıklığından mı yakınıyor.
Ev telefonları, cep telefonları, doğalgaz, bankaların kredi kartı gibi faturalara ödediği fazla para ve faizlerle de mücadele etmek durumunda kalıyor.
Elektrik, su, telefon, doğalgaz faturalarını birkaç gün geciktirdiğinizde “açma-kapama” adı altında 24 TL. faturalara anında yansıyor.
Faturalarda güncelleme yaparken, emekli, asgari ücretli, dar gelirli, ticaret erbabı, aldığı maaşlar göz önüne alınmadığına göre, en azından yeni bir güncelleme yaparken tüketicilere maaş aldığı gün itibariyle faturalar kesilse en azından vatandaş bu konudan mağdur olmaz.
|