Kurtuluş Savaşı’nın sona ermesinin ardından ülkemizde başlayan sanayi hamleleri sonucunda doğan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla, 26 Nisan 1946 tarihinde bir İngiliz firmasına ihale edilen ve daha sonra da inşaatına 10 Temmuz 1946’da başlanan ÇATES ilk yapıldığı yıllarda Türkiye’nin ikinci büyük termik santrali özelliğini taşıyor.
ÇATES'in kurulmasında, elektrik enerjisi üretmenin yanı sıra, TTK’nın piyasaya arz edilmeyen ticari değeri düşük ve başka yerlerde kullanılmayan mikst, şlam gibi yüksek küllü ara ürünlerin değerlendirilmesi, bugün Türkiye’nin elektrik enerjisinin yüzde 1,5’ini karşılayan, 2x150 megawattlık kurulu gücü ve yılda 2 milyar kilowatt saate yaklaşan elektrik enerjisi üretimiyle termik santraller arasında ilk sıralarda yer alan ÇATES, ülkemizin ekonomik kalkınmasına da önemli katkılarda bulunan önemli bir kuruluştur.
Yaklaşık 68 yıl Çatalağzı Termik Santrali olarak faaliyette bulunan Türkiye’nin dolayısıyla da Zonguldak’ın enerji devi ÇATES bilindiği gibi 2014 yılında özelleştirilerek, 351 milyon dolara Demir Madencilik’te kalmıştı. Sonraki süreçte, yaşananlar malum ihalede ikinci olan ve rakamı yükselten Elsan’da kalmıştı.
Elsan Bereket Enerji adıyla devam ettirdiği enerji üretiminde, ÇATES’i devraldığı günden beri bazı sıkıntıları henüz aşmış görünmüyor.
Elsan Bereket Enerji henüz şehirle, bölge insanlarıyla bütünleşmemiş, kaynaşma sağlayamamış ve yaşanan belirsizliklerle ilgili bölge insanını bilgilendirememişti.
Ne yapmak istedikleri, neyi hedefledikleri, enerji alanı dışında başka yapmak istedikleri ve ne amaçla ÇATES gibi önemli bir kurumu aldıkları konusunda geniş çaplı bir toplantı düzenleyemediler.
Sosyal sorumluluk projelerine katkı verip vermeyecekleri konusunda da bilgi vermediler.
ÇATES dolayısıyla yeni ismi Elsan Bereket Enerji eski yapısı ile halen elektrik üretimine devam ediyor.
Elsan Bereket Enerji bünyesinde çalışan 138 taşeron işçi bilindiği gibi eylem başlatmış, eyleme katılan bu işçiler işten çıkarılmıştı. Bununla da ilgili henüz belirsizlikler giderilmiş değil, işten çıkarılan işçilerin iş akitlerinin fesh edilmesi kolay da bu insanlar ne yapacak, nasıl geçinecek, bundan sonraki yaşamlarını nasıl sürdürecek kimse de bu konuya açıklık getiremiyor.
Patronların işten çıkardığı bu işçilere kimse de sahip çıkmıyor.
Ne olacağı konusu da belirsizliğini koruyor.
Elsan’da durum böyle olunca;
Yine Çatalağzı’nda kurulan Eren Enerji’den de bahsetmemek olmaz diye düşünüyorum.
Eren Enerji’nin kuruluş amacı, sektörel yatırımlarının yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri ile de dikkat çekiyor.
Elsan Bereket Enerji(ÇATES) ve Eren Enerji her ikisi de birbirlerine yakın kuruluşlar.
Her ikisi de, çevreye verdiği zarar, doğanın kirletilmesi, denize dökülen küller, insan sağlığına zararlarının yanı sıra Eren Enerji’nin sadece elektrik üretimi ile bölgeye katkı sağlanamayacağı bilinci ile sosyal sorumluluk projeleriyle de bölge insanına katkı sağlamaya çalışıyor.
Özellikle de;
Eren Enerji Yönetim Kurulu üyesi Emir Eren’in sosyal sorumluluk kapsamında yaptıkları “hayır işleri” ve eğitim gibi konulurda duyarlı davranışları gözden kaçmayan özellikleri.
Ayrıca;
Emir Eren’in Zonguldak’ın sorunlarına duyarsız kalmamaları, Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan terör olaylarında şehit düşen 5 şehidimizin ailelerine ev desteği sağlaması, Roman vatandaşlarımızın Hac ve Umre farizalarını yerine getirmeleri konusunda, Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kullanılmak üzere 4 adet Yunus timlerinin emrine hibe edilmesi, Zonguldakspor’a maddi yardımda bulunması, bazı okullara eğitim amaçlı kitap dağıtımı, yine okullardaki beden eğitimi veya spor yapan öğrencilere spor malzemesi, eşofman dağıtımı, bilinmeyen daha birçok yardımlarda bulunması sosyal sorumluluğun gerekleri olarak görünse de, bu gibi çalışmaların rakamsal yönünün yanı sıra manevi olarak da önemli olduğunu düşünüyoruz.
Bir taraftan elektrik üretirken, bir taraftan da şehirde yaşayan insanlara nasıl bir sosyal katkıda bulunulur onun düşüncesi içerisinde olan Eren Enerji’nin bu yaptıkları yardımlar ve sosyal sorumluluk bilincinin aynısının da Elsan Bereket Enerji’den beklemek insanların en doğal hakkı olduğunu düşünüyorum.
Eren Enerji Yönetim Kurulu üyesi Emir Eren’i birkaç kez Valilik’te gördüm ve mütevazi yapısı, enerji yatırımına verdiği değer kadar insanlara da değer verdiğini gördükçe, yıllardır elektrik üretirken denizlerimizi külleriyle kirleten, dumanlarıyla havamızı bozan, doğamızı tahrip eden, Çatalağzı bölge halkını hasta eden ÇATES ve Elsan Bereket Enerji’den de en azından bu tür sosyal sorumluluk projeleri ile bölge insanının desteklenmesini, bölgeye verdikleri zarardan ziyade sosyal sorumluluk projelerine destek vermesini bekliyoruz.
Bunu söylerken de;
Tabiidir ki; Elsan veya Eren Enerji bu iki dev enerji kuruluşu denizlerimizi kirletmesin, temiz havamızı bozmasın, doğamızın dengesini bozmasın, ormanlarımızı, yeşilliklerimizi korusun, insan sağlığına zarar verecek hiçbir yatırım içinde olmasın.
En azından Eren Enerji’nin yaptığı gibi “Çam sakızı çoban armağanı”dır, bu bir “bölge insanının gönlünü almadır” küçük de olsa bu tür sosyal konularda da yatırımlarını yaparlarsa, Elsan’ın da insana verdiği yatırımı görmüş oluruz.
Biliyoruz ki, insana yapılan yatırım daha önemlidir.
|