Yaz tatili bitti, sıcak ve güneşli günlerin son evrelerine doğru geliyoruz.
Tatile gidenler memleketlerine döndü.
Dolar’da yaşanan yükseliş ve ekonomik krizin gölgesinde yaz boyu iyi bir dinlenme fırsatı bulanlar buldu.
Parası olmayanlar Kapuz ve Ilıksu’da denize girmeyi tercih etti.
Eylül ayı dert ayı dedik.
Okullar açılıyor, üniversiteyi kazananlar okullarına kayıtlarını yaptırdı. Yurt ve kredi başvurusunda bulundular.
Çocuklarını il dışından bir üniversitede okutacak ailelere Allah kolaylık versin.
İlk ve orta okula gidecek olan öğrencilerin velileri de, kıyafet, kırtasiye masrafları geçen yıla göre arttı. Allah onlara da kolaylık versin. Cep delik, cepken delik, bütçe sarsıldıkça sarsıldı.
Tabi sadece okul masrafları ile de bitmiyor.
Şimdilik havalar sıcak, güneşli günleri daha geride bırakmadık. Sıcak ve güneşin tadını çıkarıyoruz şimdilik.
Birkaç gün içinde havalar da soğuyacak, yani Sonbahar’ın serinliği üzerimize düşecek.
Odun, kömür derdi başlayacak.
Evlerine Doğalgaz bağlatanlar rahat.
Doğalgazı olmayanlar, bu kışı da sobalarla idare edecek.
O sobalarda yanacak, bizi ısıtacak odun ve kömür derdi başlayacak.
Kömür eskiden vardı. Şimdi nereden alacağız kömürü.
TTK üretmiyor, Rödevans işletmeleri üretmiyor, kaçak ocaklarda da kömür yok gibi. Üreten de Ekim, Kasım’ı bekliyor. Havalar iyice soğuyunca fiyatlarını ikiye katlayacaklar.
***
SICAK ASFALT İŞİ NEDEN DURDU?
Zonguldak ve Kozlu ile İl Özel İdare’nin sıcak asfalt işini alan firmanın dolar kurunda yaşanan artış ve sıcak asfalt işinde kullanılan malzemelerin de dolara bağlı olarak artmasını bahane göstererek asfalt dökme işini yarım bıraktığı söyleniyor.
Bu firma ihaleyi alırken; sözleşme yapılırken hangi kanuni maddeler sözleşmeye yazıldı bilemiyoruz.
Zonguldak, Kozlu ve Özel İdare tarafından köylere yapılacak asfalt işinde bu firma mevsim itibariyle havaların düzgün gittiği dönemlerde de araç ve gereçlerindeki arızaları bahane ederek, işleri yarım bıraktığı da ifade ediliyor.
Yolları kazdılar öylece bıraktılar.
Şimdi asfalt da yapılmayacağına göre kazılan bu yollar ne olacak. Vatandaşın suçu, günahı ne?
Okullar açılıyor ama maalesef yollar Afrika’nın balta girmemiş ormanları gibi.
Belediyeler ve Özel İdare işi yarım bırakan bu asfalt firmasına nasıl bir yaptırım uygulayacak? Kazılan yolları bari asfalt yaptırsalar veya bu işin cezai müeyyidesi yok muydu? İhale şartnamesinde işin yarım bırakılması halinde firmaya ceza uygulanacak mı?
Yetkililer bu konuda açıklama yapacaklar mı?
***
YATIRIMLARA DOLAR ENGELİ!
Dolarda hızlı yükseliş, kamuda başlayan tasarruf tedbirleri, yatırımları da etkilediği bir gerçek.
Özellikle de Zonguldak’taki yatırımları.
Mithatpaşa tüneli inşaatının Karayolları Genel Müdürlüğü’nce 100 günlük eylem planında olmadığı, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın Karayolları Genel Müdürü’ne sorduğu soruda ortaya çıkmış. Yani Mithatpaşa tüneli 2019 değil, 2023’e bile zor yetişiyor bu vaziyette. Öyle görünüyor.
Yine ekonomik nedenlerden dolayı, Karakum mevkiine yapılması planlanan protokol camii inşaatı da durdu. Yüklenici firma sondaj çalışmaları yaparken, tüm ekipmanlarını topladı gitti. Eski Tır parkında şimdi hafriyatlarla dolu bari oradaki hafriyatları alsalar.
Yılların kronik sorunu ve şehrin ortasında ucube gibi duran Lavuar alanı ile ilgili de bir proje ve alt yapı çalışması yok. Eski Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref proje hazırlamıştı, yeni bir proje yapılacaktı ne oldu o da belli değil.
Bülent Ecevit Caddesi üzerindeki Nergis Park, eski Vali Ali Kaban tarafından isim bulundu, tabelası takıldı ama henüz oranın da bir projesi yok.
Doğalgaz çalışmaları tam bir evlere şenlik.
Birçok mahallede Doğalgaz çalışması yapıldı ama yollar kazılıp üzeri öylesine kapatılan yerlerde yazın tozdan, kışın çamurdan şikayet ediliyor. Bazı mahallede ise vatandaşlar kendi yolunu kendi yapıyor. 5 yıl içinde Zonguldak’ın tamamına Doğalgaz verilecekti, daha henüz Doğalgaz gelmeyen birçok mahalle ve kamu kurumu var. Ne zaman bitecek. Seçim geliyor, vatandaşlar soruyor “Bizim mahalleye ne zaman Doğalgaz verilecek” diyorlar.
Doğalgaz işinde de firma ile Belediye arasında yıllardır uyumsuzluk olduğu biliniyor. Doğalgaz firması Akmercan “Ben kazıyı yapıyorum, üzerinin kapatılması ve betan veya asfalt yapım işi Belediyenin. Çünkü ben parasını verdim” diyor.
Doğalgaz işinde de sorumlular topu birbirlerine atıyor, sıkıntıyı vatandaş çekiyor.
Doların yükselmesi, ekonomik kriz sorunu elbette aşılır, aşılmasına da yatırımı yapacak, ihaleyi alan firma bu fırsatı ganimete çevirip işleri savsaklamasalar, bahane üretip işleri bırakmasalar sorun çözülecek de.
Ortada bir sorun var, sorumlular da var. O sorunları, ilin sorumluları çözebilse diye bekliyoruz.
Olan vatandaşa olmasa diyoruz.
|