Zonguldak şehir merkezinin yılların çözülemeyen sorunu.
Bazen işsizliğin ve temel sorunlarının da önüne geçen mecburiyet caddesi olarak da adlandırılan Gazipaşa Caddesi’ndeki trafik çilesi.
Zonguldak’a atanan valiler, seçim dönemlerinde Belediye Başkan adaylarının renkli kuşe kağıtlara hazırladıkları projeler, bürokratların sürekli gündemde tuttuğu trafik açmazı ne yazık ki, bir türlü çözüme kavuşamıyor.
Her geçen gün artan araç yoğunluğu, şehir içine giriş yapan araç sirkülasyonunun da buna eklenince hakikaten Gazipaşa trafiği insanı çileden çıkarıyor.
Eski Belediye Başkanı Secaattin Gonca döneminde derenin üzeri kapatıldı, şehir içi geçiş projesi hayata geçti de biraz olsun Gazipaşa Caddesi nefes aldı.
Trafik sorununun çözümü noktasında, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve İl Emniyet Müdürü Osman Ak çözüm arayışları içerisinde olduğu basına yansıdı.
Zonguldak kent merkezi için olumlu bir gelişme. İnşallah kısa sürede hedefe ulaşılır.
Gazipaşa Caddesi’nin araç trafiğine kapatılacağı yönündeki proje bana yıllar öncesi İsmail Eşref ve eski Vali İsmet Metin’in sözlerini hatırlattı.
1999-2004 yılları arasında İsmail Eşref Belediye Başkanı iken; Gazipaşa Caddesi’ne alt geçit projesini gündeme getirmişti. Bu açıklama üzerine kimileri bıyık altından güldü, kimileri de “deli saçması” diyerek projenin olmayacağını dillendirmişti. Eşref’in hayali olan proje hayata geçmedi. Yine eski Zonguldak Valisi İsmet Metin de buna benzer bir laf etmiş, Gazipaşa Caddesi’nin araç trafiğine kapatılması gerektiğini ifade etmişti.
Yıllar su gibi akıp geçti.
Hala Gazipaşa Caddesi’nin araç trafiğine kapatılacağını, kalıcı çözümler alınacağını konuşuyoruz.
Çözüm var aslında.
Yıllardan beri yazıyor ve söylüyoruz.
Mithatpaşa tüneli tamamlandığında kent içi trafik akışına önemli katkı sağlayacağı kesin.
Yine de; Zonguldak şehir içindeki trafik akışını düzenlemeden önce, öncelikli olarak “Çok katlı otopark” ihtiyacı bir an önce giderilmeli. Bu proje hayata geçmeden trafik çilesi bitmez.
Zonguldak’ın her yeri otopark.
Kent içine günlük araç giriş-çıkışı 20 bin civarında.
“Yer yok” diyorlar.
Nasıl olmaz?
İstenirse yer de bulunur, para da.
Örneğin;
Belediye Hal binası şehir dışına bir yere yapılır, Bu alana da 7-8 katlı otopark yapılır, alt katları ilçe ve köylere yolcu taşıyan minibüslere veriler, üst katlar otopark yapılır. Böylece hem Zonguldak Belediyesi’ne ekonomik katkı sağlanır, hem de şehir içine hiçbir araç park etmez.
Bir öneri daha;
Şayet Gazipaşa Caddesi illa araç trafiğine kapatılacak ise, Mithatpaşa tüneli yapılana kadar Kilimli yönüne gidecek araçlar yeni yapılan dere üzerinden geçişi sağlanabilir ama bu sefer de Belediye Halk otobüslerine yer bulunması lazım. Halk otobüsleri de ya eski yerine alınır, ya da TTK’nın Uğur Mumcu kavşağı yanındaki gümrüklü sahada geçici olarak kullanılabilir.
Alternatifler çoğaltılabilir.
İsterlerse bu sorun birkaç gün içerisinde çözülür. Yeter ki, istensin.
Türk insanı eğer isterse yapamayacağı hiçbir iş olmaz.
Dedelerimiz, kazma kürekle, tırnaklarıyla kilometrelerce uzunluğunda tüneller yapmış, ülkenin dört bir yanını demir ağlarla örmüş. Teknolojilerin hızlı geliştiği günümüzde mi yapılamayacak.
Bal gibi yapılır.
Yeter ki; kurumlar arası işbirliği, diyalog ve siyasi iktidarın da siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin olaya bakmalı.
Zonguldak’ta yaşayan herkes “Zonguldaklılık bilinci” ile hareket ederse, “Bu şehir benim ekmek yediğim şehir” diye düşünürse sorunlar elbirliği ile aşılır.
Siyasetçi seçimi, bürokrat koltuğu düşünmeyecek. Hizmeti esas alacak.
Pansuman tedbirler yerine, kalıcı çözümler üretilmeli.
|