Türkiye’nin gündeminden uzaklaşıp, Zonguldak gündeminde neler olduğuna bir göz atalım istedim bugünkü yazımda.
Zonguldak gündemi, her zamanki güncelliğini koruyor.
7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde alınan sonuçlar bir yana, Milletvekili adaylarının anlattıkları projeler vardı.
Özellikle de, iktidar partisi AK Parti Milletvekillerinin verdikleri sözler vardı.
Yeni hükümet daha yeni kuruldu, kabine ve komisyonlar da yeni belirlendi.
“Acele etmeyin” diyecekler ama yıllardır bekliyoruz, o yüzden de sabırsızız.
Tüneller, duble yollar Karayollarının gözetiminde ağırda gitse yapılıyor.
Onun dışında;
TTK’nın durumu, özel kömür işletmelerinin durumu. İşsizlik, yatırımsızlık.
“Eski Tekel binası, eski Gümrük Müdürlüğü binası yıkılsın, bu alanlar kentin yararına kullanılsın” dedik, Vali Ali Kaban’ın şahsi gayretleriyle bu iki binanın yıkımına başlandı. Yerine ne yapılacağına henüz karar verilmiş değil.
Bu alanlar lavuar alanı gibi olmasın, yıllarca atıl ve boş bir halde bırakılmasın, Tekel binasının olduğu alan kent meydanı olsun, Gümrük Müdürlüğü’nün olduğu alan boş bırakılsın şehrin önü açılsın istiyoruz.
TOKİ’nin Baştarla Çınartepe’de başlatacağı toplu konutlar ne zaman başlayacak, bu mahallelerde yıkılması beklenen daha onlarca bina var, evlerini boşaltanların kira yardımları bankalara yatıyor, tamamen boşaltılırsa toplu konutlar başlayacak deniliyor.
AK Parti milletvekilleri ve üst düzey yöneticileri Zonguldak’ı şaha kaldıracaklarını söylemişlerdi.
Mülkiyet ve 2/B sorunlarının da çözüme kavuşması, hazine arazileri üzerine kurulmuş binalara tapu verilmesi konusu da var.
TTK’nın iyileştirilmesi, işçi alınması konusu var. 3 yıldan beri işçi alınacaktı hala alınmadı, kurumda işçi sayısı hızla azalıyor, üretim yok denecek kadar az.
Zonguldak’ta nüfus hızla azalıyor, göç artıyor. Belirsizlikler şehri Zonguldak için özel teşvik yasası çıkarılmalı.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır, Zonguldak’ın teşvikten yararlanması için TBMM’de mücadele edeceğini söylemişti.
“13 yıldan beri bir Bakanımız yok” dedik, Zonguldak’a bakanlık verilmesi konusunda basın olarak biz üzerimize düşeni yaptık, kamuoyu oluşturduk, her kesimi konuşturduk, Zonguldak’ın “Bakan”lık taleplerini duyurmaya çalıştık, ne var ki, Bakanlığı alamadık ama Zonguldak milletvekillerinin komisyonlara girmesiyle teselli bulduk. İktidar ve muhalefet milletvekillerinin hepsi de ilgili komisyonlarda görev aldılar.
Ama etkili, ama etkisiz.
Şimdi bu Milletvekilleri yan gelip yatmasın, sahada çalışsınlar istiyoruz. Sık sık Zonguldak’a gelerek sorunlara neşter vurmalarını, ilgili Bakanlık ve Genel müdürlüklerini harekete geçirsinler istiyoruz.
Başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı suyolu yapmalılar ve bu bakanlıklardan Zonguldak’a kaynak aktarımını sağlamalılar.
Zonguldak hizmete ve yatırıma aç bir şehir. 2015 bitti, 2016 yılı Zonguldak yılı olsun diyoruz.
***
BAŞKAN AKDEMİR’İ KUTLAMAK LAZIM
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir göreve seçildiği günden beri birçok güzel hizmetlere imza atıyor.
Öncelikle, yıllar öncesi bitmesi gereken alt yapı sorunları büyük ölçüde bitti. Kanalizasyon Atıksu Arıtma Tesisi ile birlikte şehrin hava kirliliğini önleyici doğalgaz da toplu alanların olduğu bölgelerde tamamlandı. Mahallelerde çocuk oyun alanları, bozuk yollar da yapılıyor.
Şehir merkezi biliyoruz ki, Kentsel Dönüşüm kapsamında birçok bina yıkılıyor o yüzden de kaldırımlar yapılmıyor. Birkaç bina daha yıkılacak o binalar da yıkılıp, yenisi yapılınca Gazipaşa Caddesi’ndeki kaldırımlar da yapılacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.
Ayrıca;
Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, çarşı içerisinde, ara sokaklarda satış yapan seyyar balıkçılar için çok güzel bir yer yaptı. Şehir merkezi bu sayede seyyar balıkçılardan kurtulacak.
Sırada manavlar var, manavlar da sebze ve meyvelerini kaldırımların yarısını işgal etmemek kaydıyla düzene sokacaklar.
Belediye Başkanı Muharrem Akdemir gerçekten güzel işler yapıyor, birileri eleştirse de yapılan işlerin reklamı yapılmadığı, yapılan çalışmalar billboardlarda asılmadığı için yapılanlar görünmüyor olabilir.
Zonguldak fiziki yapısı dolayısıyla zor ve zemini oynak bir şehir. Bu şehirde hizmet yapmak hem zor, hem de büyük paralar harcanması gerekiyor.
Zonguldak’ta 20 yıl önce Belediye Başkanlığı yapmış başkanlar sadece yer üstüne görsel güzellik kazandırmak için çiçek diktiler, kuğu ve yunus heykeli yaptırdılar.
Başkan Akdemir, bu şehrin hem altına, hem de üstüne hizmet yapıyor. 50 yıl önce yapılan su ve kanalizasyon hatları yenilendi.
Belediye işçileri geçmişte maaşlarını alamıyorlardı, birkaç yıldan beri hem maaşlarını alıyor, hem ikramiyelerini.
Zor bir şehirde Belediye Başkanlığı yapan Başkan Muharrem Akdemir’i eleştirmek yerine destek verilirse, Zonguldak daha güzel olur diye düşünüyorum.
Eksik olabilir, işler yavaş yapılıyor olabilir, biraz sabır.
|