Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Türkiye genelinde Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE) yıllık yüzde 10,94, aylık yüzde 0,85 olarak açıklanırken, Zonguldak’taki enflasyon rakamları ise yıllık 9,69, aylık yüzde 1,14 artış gösterdi.
Açıklanan bu rakamlara bakacak olursak; yine halkın gerçek manada enflasyonunun açıklanmadığı görülüyor.
Bu enflasyon sepetinde yine çarşı-Pazar yok, manav, market reyonları yok.
Sepette ne var;
Koronavirüs salgını sebebiyle 30 Büyükşehir ve Zonguldak için uygulanan şehirlerarası seyahat kısıtlamasının olduğu ulaşımda yüzde 1,83 azalış görülüyor.
Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Nisan ayında azalış gösteren diğer gruplar ise yüzde 1,23 ile haberleşme, yüzde 0,67 ile eğlence ve kültür ve yüzde 0,32 ile konut oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Nisan ayında artışın yüksek olduğu gruplar sırasıyla, yüzde 4,66 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 4,08 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde2,53 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.
Nisan 2020’de, endekste kapsanan 418 maddeden, 87 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 61 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 270 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
Açıklanan bu rakamlar ve Nisan ayında azalış gösteren gruplara bakıldığında hemen hepsi Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında kapatılan, bir aydır da satış yapılmayan gruplar.
Enflasyonu düşük gösteren diğer ürünler de zaten incik boncuk işler.
Gerçek halkın enflasyonu bu değil.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında “EVDE KAL”an vatandaş en çok ne harcadı, nelere ihtiyaç duyuldu bunular enflasyon sepetinde yer almadı.
Mesela; Elektrik, doğalgaz.
Mesela; sokağa çıkamayan vatandaş ekmeğini evde yaptı. 5 kiloluk bir un virüsten önce 17,5 TL’ydi, virüsle birlikte 25 TL’ye çıktı.
Mesela; Patates, soğan, domates, salatalık, patlıcan, marul, mevsimsel sebzeler.
Mesela; C vitamin deposu portakal, limon.
Mesela; bir kilo Sarımsak 90 TL.
Mesela; sera ürünleri Kiraz 400 gramlık kutuda 25-30 TL, kilosu 100 TL’ye geliyor. Erik 20-30 TL.
Ayrıca;
TÜİK Nisan ayı enflasyon rakamlarının araştırmasını yaparken, hangi ürünleri baz aldı, ne gibi işletmelerde araştırma yaptı bilemiyoruz.
Gıda ile ilgili araştırmasını yaparken hangi marketlerde fiyat araştırması yapıldı onu da bilemiyoruz.
Bildiğimiz bir gerçek;
Koronavirüs salgını Türkiye’de ilk başladığında, “EVDE KAL” çağrıları yapılıp, sokağa çıkma kısıtlamaları uygulaması başladığında marketler birden etiketlerini değiştirdiğini biliyoruz.
Marketler fırsatı ganimet bilip gıda ve temizlik ürünleri, kolonya, sabun, dezenfekte ürünlerine yüzde 30-40 dolayında zam yaptıklarını da biliyoruz.
Öte yandan;
Koronavirüs salgını sonrası sadece gıda, temizlik ve temel gıda ürünlerine zam yapılmadı elbet.
30 Mart tarihinde Dolar 6,57, Euro 7,21’di.
30 Nisan itibariyle dolar 6,98, Euro 7,58.
Altın fiyatı 30 Mart itibariyle; gram altın 337, çeyrek altın 521 TL’ydi.
30 Nisan itibariyle, gram altın 383 TL. çeyrek altın 629 TL.
Türkiye Koronavirüsle mücadele ederken, birçok toplu sosyal yaşam alanları kapalı veya kısıtlı iken, ticarette yüzde 90 daralma görülürken, döviz ve altın fiyatları sürekli yükselirken, salgın nedeniyle kapalı pazaryerine gidemeyip marketlerden alış veriş yapmak zorunda kalan vatandaşın gerçek anlamdaki enflasyonu bu değil.
Vatandaş aldığı maaşın yarısını elektrik ve doğalgaza ödedi. Geri kalan kısmını kira, mutfak ve temizlik maddeleri için harcadı.
Dolayısıyla açıklanan Nisan ayı enflasyonu vatandaşın moralini yükseltmedi.
Koronavirüs belası vatandaşın hem sağlığını etkiledi, hem de cebini boşalttı.
|