Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte sıkıntıların artması kuvvetle muhtemel.
Çünkü dert bir değil elvan, elvan…
Seçim yarışı, tartışma ve gürültüsüyle gelecek, insanların sinir katsayıları artacak.
Adam işsiz, sen çıkıp o’na ‘memleketi nasıl kurtaracağını’ anlatacaksın… ‘beni açlıktan kurtarmadan, memleketi kurtarsan ne yazar?’ demeyecek mi sana!..
İşte bu haleti ruhiye içinde, Ramazan ayı tüm kasvetiyle çöktü yurdum insanı üzerine.
İşsizlerin artması, toplum katmanları arasında sıkıntıyı daha da körüklüyor. Her mahallede kurulan iftar çadırları yada lokantaları, fakir-fukara-guraba gibileri bir nebze olsun sevindirmiş gibi.
Ancak, mübarek ramazan ayından sonra ne olacak? Bu gün mahallelerde doyurulan insanlar ‘yok olacak’ değil ya!
Demek ki, Ramazan ayından sonra da bu ‘yemek dağıtma’ meselesi artarak devam edecek.
Devam etmezse, sokaklar-caddeler ‘dilencilerden’ geçilmeyecek. Peşinden, ‘hırsızlık vakalarında artış olacak’ ahkamını kesmek için ‘müneccim’ olmaya gerek yok.
Olayın ‘hayır-hasanet’ tarafı ayrı. Olayın sosyal devlet boyutu da ayrı.
Müslümanlıkta hayır-hasenet var. Sadaka-fitre-zekat gibi… Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Müesseseleri…
Ancak, Devlet, bir taraftan yardım yaparken, bir taraftan da yardım yapılacakların sayısının artması değil; eksilmesi içinde önlem arayışlarını sürdürür. Bizde bir terslik var. Bu yıl merkez ilçe de 19 mahallede yardım/yemek çadırı kuruluyor, seneye bu yardım/yemek çadırları mahallelerin sokaklarına mı yayılacak!
Yani normalde şehirde tespit edilen bine yakın insana yemek dağıtımı yapılıyordu. İş mahallelere sıçradı şimdi.
Birkaç gündür İnanış’ta gençlerin istatistiki durumu yayınlanıyor. Gençler mutsuz ve umutsuz. Gençler, fukara çadırlarında yemek yeyip oruç tutacak öyle mi?
Bu yeni bir tartışma ortamı yaratıyor?
Kazandığı ile oruç tutan mı efdâl, ‘salma’ paralarla oruç tutan mi?
Bu fukara çadırları, yurdum insanının üzerinde sadece ekonomik değil, psikolojik baskıda yapar.
Gençler bu fukara çadırlarını gördükten sonra, geleceğinden nasıl emin olabilir? İşsiz genç, geleceği ile ilgili ‘mutlu bir yuva kurma’ konusunda nasıl ‘rüya’ görebilir? Çocuklarını okutma gibi rüya görmesi mümkün mü?
Parti Sultaları, kendilerini seçecek vekilleri belirlemek için yoğun gayretlerinin sonuna geldiler. Ardından sıralamaları yapıp, ‘demokrasi’ adı altında bize; seçmenlere ‘işte sandık’ diye dayatacaklar.
Daha öncekileri seçtiğimiz(!) gibi vekillerin yeni versiyonlarını da tanıyacağız. Sonra onların, bizleri nasıl kurtaracaklarını alkışlarla dinleyip, oylayacağız.
Hayırlısı olur, inşallah…
|