MHP lideri Devlet Bahçeli geçen hafta seçim bombasını patlatmış, seçim tarihini de 26 Ağustos olarak vermişti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Devlet Bahçeli ile görüşerek bu kez erken seçimin 24 Haziran olarak kararlaştırılmıştı.
Aslında 2018 yılının ilk başlarında zaten erken seçim konuşulmaya başlanmıştı. İttifak arayışları, siyasi parti liderlerinin görüşmeleri aslında bu işin çok da önceden belli olduğunu gösteriyordu.
MHP lideri Devlet Bahçeli aslında çok da sürpriz bir çıkış da yapmamıştı.
Bahçeli bu gibi çıkışları hep yapıyordu zaten. ANAP-DSP-MHP koalisyon döneminde de, 7 Haziran seçimleri döneminde de erken seçim kararının alınmasında başrol oyuncu hep Bahçeli olmuştur.
Bu kez de erken seçimin başrol oyuncusu Devlet Bahçeli oldu.
Bahçeli’nin çıkışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim kararı alması sonrası yaşananlar siyaset kulislerinde, kapalı kapılar ardında yapılan gizli pazarlıkların bir kısmı kamuoyuna yansıyor.
24 Haziran’da yapılacak erken seçimde, kim kimle ittifak yapacak, hangi parti bir diğer parti ile işbirliği yapacak bunu bu hafta sonuna kadar görebileceğiz.
Biliyoruz ki;
AK Parti MHP ile ittifak kuracak bu kesin.
Dün de CHP ile İYİ Parti görüştü, onlar da anlaştılar.
AK Parti-MHP ittifakına karşı, seçime girip girmeyeceği tartışılan İYİ Parti, CHP, SP de büyük bir olasılıkla ittifak bloğu oluşturacaklar.
CHP, seçime girip girmeyeceği tartışılan ve YSK tarafından da “seçime giremeyebileceği” konusunda muallakta olan İYİ Parti’ye öyle bir kıyak yaptı ki; CHP’den 15 milletvekili istifa edip İYİ Parti’ye geçerek TBMM’sinde grup kurdurarak İYİ Parti’nin önündeki tüm engelleri kaldırmış oldu. Böylece, İYİ Parti CHP’nin de kıyağı ile 15 Milletvekilinin istifası ve 5 de kendi vekili ile 20 milletvekili ile Meclis’te grup kurmuş, doğrudan seçime katılmaya hak kazanmış oldu, ayrıca Meral Akşener’in de CHP sayesinde 100 bin imza toplamasına gerek kalmamış oldu.
24 Haziran’da yapılacak gerek milletvekili, gerekse Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde siyasi literatürlere geçecek varyasyonlar, ittifak arayışları, kumpaslar ve senaryolar bu güne kadar böylesi hiç yaşanmamış, görülmemişti.
Eskiden de vardı farklı görüşlü siyasi partilerin ittifak oluşumları.
Mesela;
1974’de merhum Necmettin Erbakan’ın Milli Selamet Partisi ile Bülent Ecevit başında olduğu CHP ile ortak hükümet kurmuştu. Daha sonra; Tansu Çiller(DYP)- Murat Karayalçın(SHP) dönemi, Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz ve Devlet Bahçeli’nin DSP-ANAP-MHP 57. Koalisyon hükümetleri Türk siyaset tarihinde örnek olmuş hükümet modelleri olmuştu.
O dönemlerde de siyasi partiler birbirlerinden milletvekili transferleri yapıyordu.
O dönemlerde de ittifaklar, kumpaslar, senaryolar yapılıyordu.
Bunlar siyasetin doğasında var zaten.
Seçimlere fazla da bir süre yok aslında, bakalım önümüzdeki süreçte siyasi partilerde ne gibi oluşumlar, arayışlara şahit olacağız.
***
SEÇİMİN YENİ VE ESKİ YÜZLERİ
Kimine göre erken seçim, kimine göre baskın seçim.
Kim ne derse desin Türkiye 24 Haziran 2018’de seçime gidiyor.
Seçim öncesinde milletvekili aday adayları da bu haftadan itibaren boy göstermeye başlayacaklar.
26 Nisan’da aday adayı olmak isteyen memurların istifa süreçleri başlayacak. Partilere kayıtlar, aday adaylık başvuruları başlayacak.
Kimleri göreceğiz bakalım.
Tabii ki iktidar partisinde aday adayı enflasyonu mutlaka olacak.
Mevcutlardan Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu, Özcan Ulupınar, eskilerden Fazlı Erdoğan, Polat Türkmen, klasik aday adaylarından Akın Kaymak, İsmet Alpsoylu gibi isimler. CHP’den Şerafettin Turpcu aday adayı olmak istediğini söylese de tabandan kabul görmedi. Ünal Demirtaş ise İYİ Parti’ye geçti. CHP’den kimler aday olabilir başka; Osman Yayla, Harun Akın, Deniz Yavuzyılmaz, Erol Sarıal, Halil Posbıyık, Ali İhsan Köktürk, Kenan Köktürk, Buket Müftüoğlu gibi.
MHP’den Milletvekili adayı olmak istediğini aylar öncesinden deklare eden il başkanı Hamdi Ayan’ı ilçe başkanları istemiş. Zeki Çakan’dan şu ana kadar bir ses çıkmadığına göre Hamdi Ayan’ın birinci sıradan aday olabileceği ifade ediliyor. Yeni kurulan İYİ Parti’nin ne yapacağı şimdilik belli değil. Yavuz Erkmen olabilir. Seçim tarihinin erkene alınması, partilerdeki aday arayışlarının da hızlı bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Zaman kası çünkü o yüzden partiler bu seçimde aday hatası yapmamak için nasıl bir çalışma yapacak onu da merak ediyoruz.
Eski yüzler yeniden siyaset sahnesinde, yeni yüzler bakalım kimi göreceğiz.
|