MHP’den istifa ettikten sonra, yol arkadaşlarıyla birlikte İYİ Parti’yi kuran Meral Akşener’in partisinin Zonguldak il kongresi iyi başlayıp, kötü sonuçlandı.
Meral Akşener bu partiyi ilk kurarken, her siyasi görüşlere yer açtığını defalarca deklare etmişti.
İYİ Parti Zonguldak’ta teşkilat çalışmalarına başladığında ise siyaseten kirlenmemiş, siyasetin tam içinde yer almamış bir isim Ragıp Bayraktar’ı il başkanı olarak görevlendirmiş, Bayraktar ise 3-4 aylık bir sürede merkez ve ilçelerdeki teşkilat çalışmalarını bitirmiş, kongrelerini yapmış, il ve merkez ilçe binasını tutmuş, binalara büyük masraf yaparak hazır hale getirmişti.
Ragıp Bayraktar’ın il Başkanı olarak görevlendirilmesi, MHP’den istifa edenleri mutlaka rahatsız etmişti. İlk tepki de zaten Zonguldak Belediye Meclis üyesi Salih Alemdar’dan gelmişti.
Bayraktar yönetimlerini oluşturup ve üyelerini yazarken, MHP’lilere danışmamış, onlarla siyaset birliği yapmamış, onlardan hiçbir görüş almamış olacak ki, uzun süredir yaşanan rahatsızlıklar kongre salonuna yansımıştı.
İYİ Parti’de kongre öncesi, MHP’den istifa ederek bu partiye geçenler Ahmet Emre Bayramoğlu’nu aday gösterdikleri her halükarda belliydi.
Kongre salonu güzel bir şekilde süslenmiş, pastalar, kurabiyeler dağıtılmış çaylar içiliyordu. Salonda kalabalık vardı, ama coşku yoktu.
Salonda ayrıca, ne Ragıp Bayraktar, ne de Ahmet Emre Bayramoğlu tarafı birbirleri ile kucaklaşmamış, iki kutuplu bir kongre havası esiyordu.
Ragıp Bayraktar’ın grubunda eski CHP’liler, DSP’liler, ANAP ve Doğru Yol Partililer yer alıyordu, Bayramoğlu’nun yanında sadece eski MHP’liler.
Divan Başkanı eski Devlet Bakanı Aydın Tümen ve İYİ Parti kurucular kurulu üyesi Günay Kodaz yardımcısıydı. Onların da Bayraktar’dan yana taraf oldukları her hallerinden belliydi ve Günay Kodaz Bayraktar’ı destekleyici konuşması bunu açıkça belli ediyordu.
Kongrede ilk gerginlik, Ereğli’den gelen gazeteci Ali Ceylan ile genç bir partili arasında yaşandı. Ne söylendiğini bilemiyoruz ama Ali Ceylan sert bir hareketle oturduğu yerden bir şeyler söyleyerek basın masasına geçtiği sırada genç bir partili ona tepki gösterdi.
Meclis üyesi Salih Alemdar konuşmasında kendisinin bir Belediye Meclis üyesi olduğunu hatırlatarak mevcut yönetimin kendisini aramadığını, ilgi göstermemesine tepki göstererek, “bu partide kucaklaşma”nın olmadığını ifade etti. Ardından, eski Merkez ilçe Başkanı Fatma Gülay da, konuşmasında yaşananlara tepki göstermiş, “Kendi ışığına güvenenin başkasının parlamasından korkmaması gerekiyor” diyerek yönetime serzenişte bulunuyordu.
İl Başkan adayı Ahmet Emre Bayramoğlu da, İYİ Parti’nin ilk kurulduğunda güzel bir rüzgar yakaladığını, ama şimdi bu partinin değer kaybettiğini söyledi.
İYİ Parti’nin dün gerçekleştirilen birinci olağan kongresinde MHP ile DSP, DYP, ANAP’lılardan oluşan grup arasında soğuk bir savaş var gibiydi.
Yapılan konuşmalar da bunu gösteriyordu.
MHP’den istifa edip İYİ Parti saflarına geçenler ile mevcut yönetim arasında uzun süredir var olan gerginlik kongre salonuna da yansımış olması, İYİ Parti’den iktidar beklentileri olanları sükûtu hayale uğrattığını şimdiden görmek mümkün.
Eğer Zonguldak’ta yaşanan bu gerginlik, diğer illere de sirayet ederse büyük umutlarla iktidarı hedefleyen, daha da ötesi Cumhurbaşkanlığı’na aday olduğunu söyleyen Meral Akşener’in işi şimdiden çok zor görünüyor.
İYİ Parti iyi dediler, İYİ Parti AK Parti’ye alternatif dediler ama maalesef dün kongre salonunda gördüğümüz fotoğraf hiç de iyi bir görüntü vermedi.
Şimdiden İYİ Parti’de küssünler ordusu yaratılıp, ilk başlangıçta kötü bir kongre yapması bu partinin şimdiden imajını oldukça zedeleyecektir.
Genel Başkan Meral Akşener, MHP’den istifa edip İYİ Parti’yi kurdu, yanındaki A takımı da MHP tandanslı olduğu için MHP’lilerin bu partiyi daha çok sahiplenmeleri normal. Normal olmayan; diğer partilerden gelip İYİ Parti yönetimlerine giren ve üye olanların MHP’lileri dışlamaması gerekirdi.
Mevcut yönetim diyecek ki, “Biz tüm teşkilatları oluşturduk, kongreleri yaptık, binaları tuttuk, cebimizden o kadar masraf ettik. Onlar hiçbir şey yapmadan, onları hazıra kondurmayız” bu da normal.
Bu parti ilk kurulurken, MHP, DSP, DYP, ANAP, CHP’liler veya hiçbir partiye mensup olmayanlar, hep birlikte İYİ Parti’de siyaset yapacaklarsa İYİ Parti’nin tüzük ve yönetmeliklerine göre hareket etmeleri gerekirdi.
Henüz daha taze olan ve gelecekte Türk siyasetinde belki de iktidar olacak bu parti de şimdiden post kavgası yapmak ne İYİ Parti’ye kazandırır, ne de bu partiye gönül verenlere.
|