Türkiye Taş kömürü Kurumu’nda çalışan maden işçileri bir eylem gerçekleştirdi.
Torba yasadaki maddeye karşı eylem kararı alarak kendilerini madene kilitleyen madenciler, Ankara’da Enerji Bakanlığı ile yapılan görüşme sonrasında dün madenden çıktılar.
Ankara’da yapılan toplantı sonrasında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın gelmesinin ardından Torba Yasası ile ilgili madencilere seslenerek
“Bu 58. Maddeyle ilgili 15 gündür süren GMİS’in takip ettiği bir süreç vardı. Bu 15 gün süreç zarfında 3-4 kez Türk-İş’e geldiler. Talepleri şuydu, ’58. Madde meclisten geçerse Zonguldak’taki madenler özelleşiyor’ diye bir tedirginlik vardı. O süreç zarfında konuştuğumuz yetkililerin tamamı özelleştirme olmadığını, kimsenin burnunun kanamayacağını söylemelerine rağmen dün sabah kardeşlerimiz madene girdiler ve bir daha çıkmadılar. GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci Ankara’ya geldi. Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’nın bütün bürokratları AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş işin içinde herkes işin içindeydi. Bu konuyu beraber tartıştık. Onlar yine bunun problem olmayacağını söylemelerine rağmen sonra bize sordular. ‘Nasıl rahatlarsınız, ne yazalım?’ Biz torba yasaya 58. Maddeye, ‘Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun devlet eliyle işletilen sahaları hariç’ diye bu iki kelimeyi koymalarını istedik. Onlar da ‘Tamam’ dediler” dedi.
Bu madenciler içerisinde çok sevindirici haber oldu. Tüm madencilerin yine içine umut doldu.
Ekmek parası için yerin binlerce altında çalışırsın
Madenci olmak kolay değil;
Çünkü çalışma koşulların inanılmaz ağırdır.
Çünkü rutubet içinde çalışsan da aldırış etmezsin, ekmek parası gereklidir.
Çünkü her işe gittiğin gün aileni son görüşün gibidir, bir daha dönmeme ihtimalin vardır
Çünkü yüzün, gözün, ciğerlerin kömüre bulanmış olsa da yaşamak zorundasındır.
Çünkü aldığın maaş yaptığın işin ağırlığı yanında hafif kalır ezilir.
Çünkü yaşadığın bölgede muhtemelen maden dışında bir ekmek kapın yoktur.
Çünkü Türkiye’de dünyaya oranla çok daha zor şartlarda çalışırsın çok daha kolay ölürsün.
Çünkü işe alınmak için çok ciddi elemeler ve kuralardan geçmen gerekir.
Çünkü iftarı da yılbaşı kutlamasını da yerin yüzlerce metre altında yaşarsın.
Çünkü bu ülkede binlerce kez ölürsün, kimse umursamaz, ölmeye devam edersin.
İşte…
Madencilik zor zanaat
Kimse onu anlamaz yaşamayan da, bilemez
Zorluğu çok olan meslekler arasında en başlarda madencilik gelir.
Tüm gün süresinde temiz hava alamadan, topraklı, pis ortamda çalışılır.
Böyle zor bir meslek olmasına rağmen çok sayıda insan geçinebilmek için bu işte görev alır.
Görmediğimiz, bilmediğimiz birçok insan yer altında zor koşullara ölümü göze alarak çalışır ve kazmayı her vuruşlarında ölüm ile burun buruna gelirler.
Evden çıkarken her gün madenciler geri gelemeyecek gibi ailelerine veda ederler. Maden ocaklarının en derin yerlerinde yüksek sıcaklıklarda çalışırlar ve evlerine döndükleri her gün için dua ederler.
Üç beş kuruş para kazanıp eve ekmek götürebilmek için hayatlarını feda eden bu insanlar hayatları boyunca bir dilim ekmeğe muhtaç yaşarlar ancak kimse hallerinden anlamaz, kimse yerin altındaki zor koşulları bilemez.
Bütün bu zor şartlara rağmen madencilerin tek istedikleri ailelerine iyi bir yaşam sürdürüp onların karnını doyurmaktır.
Ölüm riski onlar için bir şey ifade etmek. Yaşamları bir süre sonra ölüme dönüşür, erken emekli olsalar bile yaşamları boyunca o tozlu yılların izi silinmez.
|