Zonguldak son bir aydır Türkiye’nin gündemine girmeyi başardı.
Önce; iş elbiseleriyle bindikleri dolmuşta, “koltuklar kirlenmesin” diye 5 kilometrelik yolu ayakta yolculuk yapan madencilerin “örnek” hareketleri tüm Türkiye’de hala konuşulan bir konu.
Bu madencilere her kesimden destek geldi. Televizyonlara çıktılar, Konyaspor maçını izlediler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın özel konuğu oldular, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu madencileri Cumhuriyet resepsiyonuna davet etmişti.
“Koltuğa oturmayan” madencilerin bu davranışı örnek olurken, yerin yüzlerce metre altında kelle koltukta, ölüm pahasına ekmeğini kazanan madencililerin kültür yozlaşmasının yaşandığı ülkemizde çok da güzel bir mesaj olmuştu.
Yer altı madenciliğin ne kadar zor ve meşakatli, bir o kadar da risk taşıyan bir iş kolu olmasına karşın, insana saygı, çevreye duyarlı, vatana, millete, bayrağına bağlı olan insanların madencilik iş kolunda özveriyle çalışan insanlar olduğunu da tüm dünyaya örnek olarak gösteriliyordu.
***
Madencilerin bu örnek davranışı Türkiye’nin gündemine girerken, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve TBMM’nin gündemine gelen yeni Torba Yasa ile birlikte TTK ve TKİ’nin özelleştirilmesi konusu gündeme geldi.
Yeni Torba Yasa’nın içinde bir madde var ki, 58’nci madde “TTK ve TKİ’nin özelleştirilmesi” yolunun açılacağı kaygısı taşıyordu.
Yeni Torba Yasa ve bu 58’nci madde görüşülürken, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska bu görüşmeyi takip etmiş, komisyona bu 58’nci maddenin Zonguldak ve TTK’nın geleceğini yok etmeye yönelik, TTK’nın özelleştirileceği konusunda kaygılarını belirten bir konuşma yaparak, komisyonu bilgilendirmişlerdi.
Bu madde kabul edildikten sonra, GMİS anında harekete geçerek, “58’nci maddenin geri çekilmesi” konusunda tepkilerini dile getirmiş, Zonguldak’taki STK’lar da GMİS’e tam destek vermişlerdi.
Zonguldak’ta artan tepkiler sonrası, AK Parti’den karşı açıklamalar gelmeye başlamıştı.
Milletvekili Hüseyin Özbakır’ın, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci’ye söylediği “TTK kapanırsa bana bir şey olmaz” gibi ifadesi Zonguldak’ta günün konusu olmuş, Özbakır da, Demirci’yi “yalancılıkla” suçlamıştı.
AK Parti il Başkanı Zeki Tosun “TTK’nın kesinlikle özelleştirilmeyeceği”ni beyan eden açıklaması üzerine, Milletvekili Faruk Çaturoğlu yazılı açıklama ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda TTK’nın özelleştirilmesi ile ilgili bir konuşma yapmadığını, komisyona TTK’dan aldığı teknik bilgileri anlattığını, rödevans uygulamasının sorunlu olduğunu, bu sistemin işlemediği ve rödevans sahalarının TTK ile ilişkilerinin kesilip, ihale edilerek ruhsatlandırılmaları ve TTK'nın elinde bulunan Kandilli’de bir, Karadon'da iki, Cide'de bir ve Azdavay'da iki adet olmak üzere halen çalışmayan altı ocağın ihale edilerek ekonomiye kazandırılması ve istihdam sağlanmasına yönelik olduğunu söylediğini ifade eden bir açıklama göndermişti gazetelere.
Bu Torba Yasa sonrası, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 58’nci madde gerçekten TTK’nın özelleştirilmesi yolunu mu açıyordu. Ya da, TTK’nın daha önce kiraya verdiği sahalardaki ruhsat sorunu bu madde ile giderilecek miydi?
Her kafadan bir ses çıktı. Herkes farklı farklı yorumlar getiriyordu.
GMİS konuştu, işin içinde bit yeniği olduğunu anlattı.
İktidar milletvekilleri 58’nci maddenin özelleştirme olmadığını söyledi.
CHP milletvekilleri olaya balıklama daldı, TTK Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.
Herkes konuştu, bir tek TTK yetkilileri konuşmadı.
TTK tarihinde ilk kez uzun süreli “vekil bir Genel Müdürle” yönetilen TTK neden susuyordu, neden kamuoyunu bilgilendirmiyordu. 58’nci maddenin içeriği ve teknik olarak kuruma yararı veya zararı neden anlatılmıyordu. Olayın gerçek muhatabı TTK bu konuyu bir açıklığa kavuşturması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü bu konu çok önemli, geç kalmadan TBMM’de bu yasa kabul edilmeden TTK yetkilileri maden işçilerini olduğu kadar Zonguldak kamuoyunu bilgilendirmelidir.
***
ADNAN AKGÜN’ÜN CANLI YAYIN HEYECANI
Zonguldak geçtiğimiz hafta Çatalağzı’ndaki termik santrallerin çevre ve insan sağlığına verdiği zararın, FOX TV’de iki gün üst üste yayınlanması ile gündeme geldi.
Haber sunucusu, gazeteci Fatih Portakal’ın konuğu olan Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Çatalağzı ve bölgenin termik santrallerin bacasından çıkan zehirli maddelerle, insan ve çevrenin zehirlendiğini, kanser vakalarının bölgede arttığını anlattı. Ertesi sabah yine FOX TV’nin sabah kuşağında İsmail Küçükkaya’nın canlı yayın programına da çıkan Akgün bölgede 7 adet termik santralin kurulduğunu, bu santrallerin bölgeye zarar verdiğini anlatmıştı.
Çatalağzı ve termik santraller FOX TV’de iki gün haber olup, geniş yankı bulunca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olayın inceleneceğini, bölgeye uzmanlar gönderilerek bir rapor ile önlem alınacağını duyurmuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bölgeye geldiğinde, gördükleri manzaraya nasıl bir rapor hazırlayacaklar merak ediyoruz.
Ancak; bundan önceki termik santrallere gerekli tepkiyi göstermeyen ve Demir Madenciliğin yapacağı termik santral için “kefen giyip” şov yapan Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün canlı yayında yerel basının olaylara sessiz kaldığı, hiç haber yapmadığı şeklindeki konuşmasını canlı yayın heyecanına bağlıyorum. Yerel basın defalarca bu konuda haber yapmış, Çatalağzı ve o bölgenin santrallerin bacalarından çıkan kül ve dumanlardan zehirlendiğini defalarca manşet yaptığını kendisine hatırlatmak isterim.
|