Yatırım ve hizmet yoksunu bir şehir Zonguldak.
Başka şehirleri geziyoruz, görüyoruz insanın yüreği sızlıyor.
Türkiye’nin en güzel şehrinde yaşıyoruz, ama maalesef bu şehri yönetenler bile inanmamışlar bu şehrin düzeleceğine.
Bahaneleri var.
“Zonguldak zor bir şehir” deyip işin içinden sıyrılmaya çalışıyorlar.
Zor olanı yapamayıp, kolaycılığa kaçıyorlar.
Açılışlarla, ziyaretlerle günü kurtarmaya çalışıyorlar.
Yıllardır böyle gelmiş, böyle gidiyor.
Seçimlerde oy verdik, Ankara’ya gönderdik, Meclis’in keçi derisi koltuklarında yan gelip yatsınlar diye. Seçim bitti sorgulamadık, “Zonguldak için ne yaptınız, ne yapıyorsunuz” diye hesap sormadık.
Vekillerimizi baş tacı yaptık, el üstünde tuttuk, onlara en güzel misafirperverliğimizi gösterdik.
“Onlara haktır 15 bin TL. maaş, Allah daha çok versin. Gözümüz yok” dedik, bu şehrin bu içler acısı halini, olanı biteni sineye çektik.
Onlar Ankara’da çalışmasa da, Başbakan ve Bakanlara Zonguldak’ın derdini anlatmasa da, en azından “5 vekilimiz” var diyoruz, onları Zonguldak’ta pek göremesek de, TRT 3’de canlı yayınlanan Meclis oturumlarında ekranda görünce “işte bunlar bizim vekilimiz” diye övünüyoruz.
Diğer illerin milletvekillerine bakıyoruz, her ayın 20 günü seçildikleri illerde.
Oylarını aldıkları vatandaşın yanında.
Seçildikleri bölgenin her sorunu ile haşır neşir olmuşlar, vatandaşının her sorununu çözmeye çalışıyorlar.
Spordan, sosyal yaşama kadar her alanda uğraş veriyorlar. İllerinin sorunlarını Başbakan’a, Bakanlara anlatıyorlar, sorunlar çözülünceye kadar da takibini yapıyorlar, masaya yumruklarını vuruyorlar.
Doğu ve Güneydoğunun en ücra köşesine bile duble yol yaptılar, alt yapıyı bitirdiler şimdi istihdama yönelik yatırımlar yaptırmaya çalışıyorlar.
Ey gidi Zonguldak. Biçare Zonguldak.
***
-Sultan 2. Abdülhamit’in hayali Filyos masalını 40 yıldan beri dinliyoruz.
-2 Ağustos 2013 tarihinde dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle temeli atılan Mithatpaşa Tüneli 2019 yılında tamamlanacağı söyleniyor ama bir rivayete göre 2021’e sarkacağı da söyleniyor. Çalışmalar karınca hızıyla gidiyor.
-Üzülmez 1 ve 2 tünelleri henüz bitmedi.
-Zonguldak Ereğli, Zonguldak-Devrek arası duble yol çalışmaları kaç müteahhit değiştirdi, hala bitirilemedi.
-Kilimli-Zonguldak sahil yolu 10 seneyi aştı bir arpa boyu yol kat edilemedi.
-Havaalanı açıldı açılmasına da, havaalanına inecek uçak bulamadık, uçak bulsak da o uçağa binecek yolcu bulamadık. Ara sıra Almanya’ya uçuyor, yurt içi seferlerinin başlatılmasını bekliyoruz.
-Sağlık Bakanlığı 400 yataklı yeni hastane için ihalesini yaptı bu ihaleyi CHP’li milletvekili aldı, temeli atıldı, istinat duvarları yapıldı hastanenin yüzde 3’ü ancak tamamlanabildi, müteahhidin şirketi ekonomik sıkıntıya düştü, bir senedir öylece duruyor. Hastane işini ellerine yüzlerine bulaştırdılar.
-Zonguldak şehir merkezini doğalgaza kavuşturacaklarını, hava kirliliğini önleyeceklerini söylediler, 5 yıllık anlaşma yaptılar, 3 yıl oldu şehir merkezi ve 19 mahalenin yüzde 90’ı hala doğalgaza kavuşmadı. Şehrin fiziki yapısı, trafiğin düzensizliği, çarpık yapılaşma, imar kirliliği nedeniyle doğalgaz firması verdiği sözü yerine getiremiyor, bu durumda yerine getirmesi de mümkün görünmüyor.
-Zonguldak Karaelmas Kemal Köksal Stadının kapalı tribün inşaatının ihalesi yapıldı. İşi alan müteahhit henüz çalışmaya başlamadı, müteahhit “200 günde bitireceğim” demişti, itiraz süresi falan da tamamlanınca, işin bitiş tarihi değişti, 200 günde bitecek kapalı tribün şimdi 700 günde tamamlanacakmış.
- Şehir merkezinde faaliyet gösteren kamu kurumları 69 ambarlarına taşınacaktı. Burası yıkıldı, fiziki olarak hazırlandı, kurumlar projelerini hazırladılar, kimisi ihale aşamasında, kimisi ilgili Bakanlıklardan onay bekliyor. Mart 2016’da başlayacaktı temel kazıları, şimdi 2017’nin Mart veya Nisan ayına sarktığı söyleniyor.
-Lavuar alanı 10 yıldır şehrin ortasında öylece duruyor, projesi de var ama ilgilenen olmayınca, burası daha ne kadar böylece duracak belli değil.
-Yeni Çarşı’daki tarihi Ankara köprüsünün girişi çöktü. Belediye “bizim yapacağımız bir şey yok” diyor, topu Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na atıyor.
-Eski Tekel binasının olduğu alan da Lavuar alanının akıbetine uğrayacak gibi duruyor. TTK Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Kızılay Kan Merkezi binalarının boşaltılması bekleniyor.
TTK’nın içler acısı durumunu, özel kömür işletmecilerinin enerji sektörlerine kömür satamadıklarını, iş adamlarının, esnafların, küçük işletmecilerin perişan hallerini, Gazipaşa Caddesi’nin trafik çilesini, Gazipaşa Caddesi’ndeki kaldırımların topuk kıran kaldırımlar olduğunu, kentsel dönüşümü, şehir planlamasını, binaların imara uygun yapılmayışını, mülkiyet sorununun bile çözülemediğini, 2/B sorunun giderilemediğini, kadastro çalışmalarının bile başlatılmadığını daha onlarca sorunu yazmıyoruz.
Bunlar bilinen gerçekler.
Burası bizim şehrimiz. Bu şehirde yaşıyorsak bu şehre hizmet etmek seçilmişlerin, atanmışların, STK’ların kamu kurum ve kuruluşların, dernek ve odaların sorunları ortak çözüm bulmak da görevimizdir.
Seçimlerde oy verdiğimiz milletvekilleri A partisi, B partisi kim olursa olsun, bu şehirde yaşayanlarla buluşacak, ortak akıl etrafında birleşecek, bu şehrin sorunlarını hep birlikte Ankara’ya taşıyacak, bu sorunları Ankara’ya taşırken de, mavi kaplı dosyayı Mengen’de müdürün lokantasında yemek yerken, danışmanına “bu dosyayı arabanın bagajına at” demeyecek.
Başka illerin milletvekilleri çalışıyor da, bizimkiler yan gelip yatıyor mu?
Elbette yatmıyorlar, bizimkiler de çalışıyor ama yetersiz.
Onlar şehirlerine her türlü yatırımı yaptırıyor, o şehirlerin takımları 2. Veya 3. Ligde olmuş fark etmiyor, o şehirlere hem de yol kenarlarına Arena Stadı yaptırıyorlar da bizimkiler neden bir kapalı tribünü bile yaptırmaktan aciz kalıyor.
Zonguldak’ın sorunlarını çözmek için Kayseri’den, Adana’dan, Afyon’dan, Eskişehir’den, Gaziantep’ten, Trabzon’dan, Giresun’dan, Samsun’dan, Ordu’dan, Çorum’dan milletvekili mi transfer edelim.
Yazık değil mi bu şehre.
|