Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta içerisindeki “Millet ne zaman tamam derse o zaman çekiliriz” açıklaması sosyal medyayı salladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması sonrası Twitter, Facebook ve diğer sosyal paylaşım sitelerinde hit oldu, tavan yaptı.
Milli ittifakı oluşturan AK Parti ve MHP’nin tabanından “Devam” olarak tam destek gelirken, CHP, İYİ Parti, SP ve Erdoğan’a muhalif kesimler “Tamam” larıyla kararsız seçmenlere etki etmeye çalıştığı gözleniyor.
Şöyle bir geriye dönüp bakarsak;
AK Parti ve onun Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girdiği her seçimi bir değerlendirecek olursak;
3 Kasım 2002’de AK Parti Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ilk olarak katıldığı genel seçimlerde yüzde 34,28 oy oranıyla tek başına iktidara gelmişti.
22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan 23. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde yüzde 46,58 oy oranıyla ikinci kez tek başına iktidara gelmişti. 12 Haziran 2011'de AK Parti bu seçimde de yüzde 49,83 oy oranıyla yine tek başına iktidara gelmiş oldu.7 Haziran 2015’de AK Parti Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerine 25. Dönem Milletvekilleri Genel Seçimlerine Ahmet Davutoğlu başkanlığına girdi.
AK Parti bu seçimde 40,87 oy oranına sahip olmasına rağmen TBMM'de 258 sandalye sayısına ulaştı ancak bu oran AK Parti'nin bu kez tek başına iktidar olmasına yetmedi. Yapılan tüm koalisyon görüşmeleri sonuçsuz olup yeni bir hükümet kurulamayınca ülke erken seçime gitmek zorunda kaldı. Bu kararın ardından 1 Kasım 2015’de yeniden sandığa gitti. AK Parti yüzde 49,26 oy oranıyla TBMM'de 315 sandalye sayısına ulaşarak yeniden tek başına iktidara gelmiş oldu.
Yani şunu demek istiyorum;
AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her girdiği seçimlerde oylarını ve milletvekili sayısını artırarak yeniden iktidar koltuğuna oturdu.
24 Haziran’da Türkiye bu kez hem Cumhurbaşkanlığı, hem milletvekili seçimleri için sandığa gidecek.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP ile AK Parti ortak aday olarak yani Milli ittifak kurarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçti.
Erdoğan’a rakip olarak da;
CHP’den Muharrem İnce, İYİ Parti’den Meral Akşener, SP’den Temel Karamollaoğlu, Vatan Partisi’nden Doğu Perinçek, HDP’den Selahattin Demirtaş.
Yani Cumhurbaşkanlığı için 6 aday yarışacak.
İlk turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçileceği kesin. Muhalif kanattan Muharrem İnce veya Meral Akşener ikisinden biri kalırsa o Erdoğan ile yarışacak.
24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçiminin aritmetiğine göre, seçimin ikinci tura kalacağına ihtimal veriliyor.
İkinci tur ne olur;
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oyu ile diğer muhalif adayların oyları seçim sonucunu her hâlükârda netleştirecek. Ancak, bu seçimin de 16 Nisan referandumu gibi olması muhtemel gibi duruyor. 16 Nisan’da yüzde 51-yüzde 49 gibi bir sonuç ortaya çıkmıştı.
Bu seçimin merak edileni;
26 yıldır Türkiye’yi tek başına yöneten AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu seçmen ne diyecek.
“Tamam” mı, “Devam” mı?
40 gün sonra akla kara belli olacak nasıl olsa.
***
PARTİLERDEKİ ADAY ENFLASYONU
Geçmiş yıllardaki seçimlere göre bu seçimde aday adaylığı için başvuru yapanların sayıları bir hayli fazla olması dikkatimizi çekmişti.
Erken genel seçimi kararı açıklandığında henüz seçime 3 ay bile yokken aday adayı olmak için onlarca kişi partilere giderek, aday adayı olmak istediklerini, mavi dosyayı alıp adaylık paralarını yatırdıklarını gördük, izledik.
İktidar partisi AK Parti’ye Türkiye genelinde 7 bin 340 kişi Zonguldak’a 49 kişi, CHP’ye Zonguldak’tan 30 kişi başvurmuştu. İYİ Parti ve MHP’ye yeterli talep yoktu.
AK Parti temayül yoklaması yaptı, ardından Ankara’da Mahir Ünal’ın karşısına çıktılar. Bu 49 kişiden Hüseyin Özbakır ile Faruk Çaturoğlu milletvekili oldukları için bunlar bu kapsam dışında kalmışlardı, yani 47 kişilik aday adayları sayısı 15’e düşecek. 35 kişi elenecek. Bu 35 kişi içerisinde daha önce de yazdım bir yerde koltuk bekleyen, bir yerde işe girmek isteyen, yerini değiştirmek isteyen, bir makama müdür olmak isteyenler çoğunluktaydı. Bunların zaten derdi milletvekili olmak da değildi. AK Parti ayıklandıktan sonra geriye kalan son 15’i nasıl 5’e düşürecek asıl merak edilen soru bu.
CHP’de durum biraz farklı. CHP’nin aday adayları bir yerde koltuk hesabı, makam veya müdürlük hesabı yapmıyor ama onlar da ilk 5’in içine girmek için birbirleriyle kıyasıya yarışıyor.
Taze parti İYİ Parti’de Yavuz Erkmen, Aydın Tümen, Boray Baycık, Ragıp Bayraktar ilk 1’i zorluyor, sanki İYİ Parti Zonguldak’tan 1 milletvekili ile yetinecek gibi.
MHP’de Hamdi Ayan listeyi kilitledi. Aylar öncesinden “Ben adayım” diye çıktı ortaya, Merkez ilçe Başkanı da “Bizim adayımız Hamdi Ayan” deyince fazla itibar görmedi, MHP’nin aday adaylığı konusu.
SP ve diğer partilerin durumu 21’ine kadar belli olacak.
Bekleyeceğiz ve göreceğiz kimler aday olacaklar.
|