Zonguldak’ta göreve başladığı 3 yıldan beri bu şehrin ekonomik, sosyal ve kentsel olarak değişimi, gelişimi için kafa yoran, çaba sarf eden, çözüm üreten, proje geliştiren, iş dünyasını ve bürokrasiyi harekete geçiren Vali Ali Kaban “Artık yeter” diyerek, kentin dinamiklerini ayağa kaldırmanın zamanı geldiğini vurguluyordu.
Vali Ali Kaban, her fırsatta bu şehir için bir şeylerin yapılması gerektiğine dikkat çekiyordu aslında.
En son, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir ile rödevans işletmecilerinin 300 megavat gücünde bir elektrik santralı kurmak düşüncelerine destek talebi için gittikleri ziyarette konuşan Vali Ali Kaban, bu ziyarette şehrin ekonomik gelişimi adına çok önemli mesajlar da verdi.
Valinin bu konuşmaları bugünkü yerel basında manşetlerde yer alacaktır mutlaka.
AK Parti ve CHP’li Zonguldak milletvekilleri bu haberi okuduklarında, mutlaka Ankara’da bu şehir için gereğini yapacaktır umarım ve yapmalarını da bekliyorum.
Vali Ali Kaban şöyle diyordu;
“Bu kömürü Zonguldak’ın en önemli meselesi olması itibari ile acaba nasıl bir formülle kurtarabiliriz, bununla ilgili sürekli zihnini yoran birisi olarak, bir mülki amir olarak yaptığım görüşmelerde iki şeye çok vurgu yaptım. Dedim ki, ne yapılacaksa, nasıl bir proje uygulayacaksak, Zonguldak için 2 şey önemli. Birisi üretim düşmeden mümkünse aratarak devamı,2’incisi istihdam düşmeden mümkünse aratarak devamı”
Diyor ve ekliyor;
“Ben o yaptığım görüşmelerde çok önemli bir hususu üst düzey bürokrasi ile paylaşmıştım ve bu da kabul görmüştü. O da şudur; Bizim burada bir santral bölgemiz var. Bu santral bölgemizde bazı başvurular var. Bu bölgemizde üretim yapan 2 büyük firmanın başvuruları var. Ayrıca bölgemizin firmasının küçük çapta bir başvurusu var. Fakat her ne olursa olsun buradaki bu 556-600 megavatlık bir boşluğun bir şekilde yerli kömür üretimi üzerinden tamamlanması lazım. Artık yeter. Zaten oradaki tek bir firma en büyük firma Eren Holding 7 milyon ton zaten tüketiyor, yurt dışından getirmek zorunda. Bunu veremezsiniz, zaten kimse veremez. Ama bizimde yaşaması gereken bir TTK’mız var. Yaşaması gereken bir rödevans sistemimiz var. Rödevans, bugün TTK ile üretim miktarları ile neredeyse başa baş gelecek kadar bir çaba sarf ediyor. Eğer bir sıkıntıya girmezse Zonguldak’ta bunu başaracak gücü var”
Zonguldaklı rödevans işletmecilerinin 300 megavat gücünde bir santral kurma girişimlerini memnunlukla karşılayan Vali Kaban, “Sizin talebiniz 300 megavat, Nereden baksanız 300 megavat demek. 1 milyar Türk lirası değerinde bir hak. Bunu niye yerli bir üreticisi almasın Bunu niye almayacaksınız. Bugün normal 1 kilovat bir enerjinin bedeli 10 kuruş civarında ama yerli kömürle yaparsanız bunun fiyatı 18 kuruş. Bunu niye biz kullanmayalım. Niye bölgemize bir yatırım olarak dönüştürülmesin. 300 megavat demek 1 milyon ton kömür demek.” diyerek, “Eğer böyle olursa sizin ifade ettiğiniz formatta olursa o zaman, sizin sürekli tüketim kaynağınız olacak. Üretiminize sebep olacak bir şeye sahip olacak bir şeye dönüşüyor. Bakınız bir avuç kalmışsınız zaten hiç olmazsa burada durdurmamız lazım bu erozyonu. Yeter artık, yerel olmalıyız, kimse kusura bakmasın. Yerel olsun başka yolumuz kalmadı.” şeklinde konuştu.
Vali Ali Kaban’ın konuşmasının özeti bu şekilde.
Buradan anlaşılacağı gibi;
Artık Zonguldak silkinmeli, kış uykusundan uyanmalı.
Zonguldak’ın yerel yatırımcılarına destek verilerek, bu şehrin üretim ve istihdamına katkı verilmelidir.
Türkiye Taşkömürleri Kurumu varlığını sürdürmeli, ama TTK’nın dışındaki özel sektör maden işletmecileri, yani rödevans işletmecilerinin ürettikleri kömürü pazarlayacak bir kurum olmadığı için de Zonguldaklı madencilerin ortak olacağı, oluşturdukları yerel konsorsiyuma 300 megavat gücündeki bir elektrik santralı kurulması izni de verilmelidir.
İzin verilirken tabi gerekli hukuki alt yapıları yapılarak, ÇED raporuna uygun olarak. Ormanlarımızı, çevremizi tahrip etmeyecek şekilde olmalı tabii ki.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir ve özel kömür işletmecileri santral konusunda proje çalışmalarını tamamlamış, Zonguldak insanını rahatsız etmeyecek bir santral kurmak için girişimlerine başlamışlar.
Soma torba yasası da denilen yasadan kaynaklanan ek maliyetler nedeniyle 2-3 yıldan beri epeyce sıkıntı çeken, birçoğu iflas eden, ocakları kapatan rödevans işletmecileri bu sayede yeniden üretime başlayıp, üretime ve istihdama önemli katkı sunacaktır.
Bu sayede, kendi ürettikleri kömürü, kendi sahibi oldukları elektrik santraline vereceklerdir.
Kapanan ocaklar nedeniyle işsiz kalan, iş bulmak için başka şehirlere göç etmek zorunda kalan binlerce insan ve aile de bu sayede yeniden Zonguldak’a dönecek, iş sahibi olacaktır.
Zonguldaklı özel sektör madencilerin bu girişimi gayet makul ve mantıklı.
Çok da güzel bir fikir desteklenmesi gereken bir düşünce.
Burada karşı görüşler olsa bile kazanan Zonguldak olacak, Zonguldak insanı olacak.
Özelleştirmeye değil, yerelleştirmeye evet.
Zonguldak’ta bu potansiyel var, bu potansiyelin değerlendirilmesi gerekir ki, başka da şansımız yok.
Artık yeter…
|