Zonguldak’taki görevine ilk atandığında kafalarda soru işareti vardı.
İçişleri Bakanlığı’nca açıklanan Valiler kararnamesinde ismini ilk duyduğumuzda hemen biyografisini inceleme fırsatı bulup devletin çok önemli kademelerinde görev aldığını gördük. Ayrıca, 2008’de Orda ilinde valilik görevi yaptığı sırada Ordu-Giresun hava limanının tamamlanması ve teleferik projeleri ile dikkat çekti.
Görev yaptığı Ordu’da denize dolgu yapılarak bir hava limanı kazandırmıştı. Bu çok önemli bir yatırımdı.
Zonguldak’a ilk geldiği günlerde çok da ön plana çıkmadı, çok da konuşmadı.
Birkaç ay Zonguldak’ı tanıdı, Zonguldaklıları tanıdı.
Şehrin eksikliklerini gözlemledi.
Üç dağın arasına sıkıştırılmış, iki katlı şehirde ne yapılması gerektiği konusunda fikir jimnastiği yaparak, ilgili kurum ve kuruluşlarla istişareler yaparak “laf” yerine “çözüm” üreten, Zonguldak’ın kentsel dönüşüm ve gelişimini sağlayacak önemli projelere ağırlık vererek, hem şehir olarak değişime öncülük yapmış, ham de kamu kurumlarının hantal yapısından kurtularak, onların da çalışma düzeninde değişiklikler yapılmasına öncülük etmişti.
Zonguldak’a geldiği ilk günlerde konuşmayan, izleyen Vali Ali Kaban 2015’in son aylarında yani 1 Kasım seçimlerinden sonra hızlı bir giriş yaptı.
Neydi bunlar;
Zonguldak şehir merkezinin tek caddesi üzerinde yığılan kamu binalarının 69 ambarlarına taşınma projesi. Bu proje Zonguldak için çok önemliydi, ilk duyulduğunda herkes bıyık altından gülüyordu.
Ama Vali Kaban ne yaptı, 69 ambarlarının olduğu alandaki depoları ve çeşitli binaların yıkılmasını istedi, yıkıldı.
Sarada eski Gümrük ve Tekel binaları da vardı. Bunlar da yıkıldı.
Zaman içerisinde şehri iyi tanıyan Vali Ali Kaban şehrin önünü açmak, rekreasyon alanları yaratmak için yer arıyordu. Bu yer de Karakum mevkiindeydi. Orada 42 adet çekek, bir gazino, lunapark, esnaf odaları binası ve lokanta ile kahve de yıkılmış, şehrin nefes alacak alanlarının oluşturulması konusunda adım atılmıştı.
Şimdilik yıkım işleri tamam gibi.
Sırada bu yıkılan binalardan kazanılan alanlar için projelerin hazırlanması ve bu projelerin ihale aşamasına getirilip, inşaatlarının başlatılmasına geldi.
Vali Ali Kaban şehrin önünü açmak, halkın kullanımını sağlamak, şehrin oksijen kazanmasını sağlamak için bir adım attı, inşallah bu adımların devamı gelecektir.
Öte yandan;
Vali Ali Kaban’ın Zonguldak için yaptıkları ve yapacakları bunlarla da sınırlı değil elbet.
TTK’nın atıl durumdaki binaları ve özellikle de maden makineleri binasının sağlık sektörüne kazandırılması düşünceleri de var. Eğer bu düşünce, sağlık Bakanlığı ile TTK arasında bir uzlaşma ile sonuçlanırsa Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi başta olmak üzere insanların daha rahat sağlık hizmeti alabilmesi sağlanacaktır.
Vali Ali Kaban’ın fikirleri, düşünceleri, yaptıkları ve yapacakları Zonguldak için çok önemli.
Ancak;
Vali Ali Kaban şehrin mülki amiri olarak Zonguldak’ın gelişmesi için gayret gösterse de, birileri bu çalışmaları “desteklemek” yerine “köstekleyerek” şehrin gelişmesine engel oldukları bir gerçek.
Vali Ali Kaban, birilerinin kulağına kar suyu kaçırmış, birilerinin rahatına dokunmuş olmalı ki, hemen başladılar “ Vali görevden alınıyor mu”, “Vali gidici mi?”, “Valiler kararnamesi bekleniyor, içinde Zonguldak Valisi Ali Kaban da var” gibi asparagas haber ve söylemlere.
Vali Ali Kaban Zonguldak’tan giderse!
Bir kısım medya ve bir kısım çakal takımı sevinecek ama Zonguldak kaybedecek.
Vali Ali Kaban Zonguldak’tan giderse diyecekler ki; “Vali yıktı gitti”
Bu yıkılan yerler ne olur biliyor musunuz, eski Gümrük binası, Tekel binası, 69 ambarları, Karakum’a bir çivi dahi çakılmaz.
Aynen Lavuar yalanı gibi olur.
O nedenle de;
Vali Ali Kaban Zonguldak’ta kalmalı.
En azından 2-3 sene daha Zonguldak’ta kalırsa, Zonguldak bu sürede kentsel dönüşümü, kentsel gelişimi bu sayede yakalayabilir.
Zonguldak için destek, tam destek.
|