Zonguldak son 20 yılda nüfus olarak göç veren illerin başında geliyor.
Türkiye Taşkömürleri Kurumu ile bazı kurumlara yatırım yapılmayıp, istihdam alanları daralınca özellikle emekli olanlar, çocuklarına sanayisi geniş illerde iş bulabilmek için başta İstanbul, İzmir, Antalya, Çorlu, Tekirdağ gibi illere göç ediyorlar.
Son birkaç yıla kadar Zonguldak’ta gözle görülür bir gelişme, değişim olmayınca insanlar ister istemez umutlarını başka illerde aramak zorunda kalmıştı.
Bugün TTK’daki işçi sayısı 7 bin 600 civarına geriledi.
Dolayısıyla Zonguldak nüfusu da 600 binlerden 596 bine geriledi.
TTK’ya üretime dayalı işçi alınmazken, Rödevanslı kömür işletmelerinin belirsizliği de özellikle madenciliğe dayalı sektörlerdeki istihdam hemen hemen yok denecek kadar az olmuştur.
TTK’ya alternatif olarak özellikle Ereğli, Alaplı tarafında tersaneler beklenilen üretimi gerçekleştirememiş ve buradan da istihdam anlamında beklentiler karşılanamadı.
Enerji sektörleri, Erdemir gibi önemli kuruluşlar kısmen istihdama katkı sağlasa da, yine de TTK beklentileri ihtiyaca cevap veremiyor.
Zonguldak’ın kurtuluşu olarak gösterilen Filyos Endüstri Bölgesi’nde alt yapı çalışmaları devam ediyor iken dev yatırcıların bölgeye gelip yatırım yapacak olmaları da Zonguldak’ın ilerisi için önemli bir umut kaynağı.
Kamu ve özel sektör bakımından Zonguldak birçok ile göre avantajlı bir vilayet.
Kamu anlamında;
TTK, Erdemir, Çates, Eren Enerji başta olmak üzere birçok kamu ağırlıklı kuruluşlar bu şehrin ekonomik olarak önemli ayağını oluşturuyor.
Zonguldak vergisini ödeyen iller arasında her zaman ilk 15’in içindedir. 2017 yılı itibariyle; maliye Bakanlığı’nın tahakkuk ve tahsilat hedeflerini tutturan Zonguldak yaklaşık 3,1 milyar lira tutarındaki vergi ve benzeri geliri devlet hazinesine aktararak, 81 vilayet içinde 13. Sıradaki yerini muhafaza ediyor.
Zonguldak’ın 13. Sırada olmasının sebebi tabii ki de, kamu veya özel sektör anlamında devlete katkısını yerine getirirken, bu pastanın en büyüğünü de Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın olduğu unutulmamalıdır. Erdemir, Zonguldak’ın sıralamadaki yerini her dönem üste tutuyor.
Zonguldak vergisini öderken, ödediği verginin yüzde kaçını alıyor bunu bilemiyoruz ama hükümet son birkaç yıldan beri başta Mithatpaşa ve Üzülmez tünelleri, Zonguldak-Ereğli, Zonguldak-Devrek karayolu ve bağlantıları konusunda gerçekten son yıllarda artan yatırımların başında geldiği muhakkak.
Karayolu haricinde;
Tarım ve hayvancılık, ormancılık, denizcilik, madencilik gibi önemli sektörlerde de projeler geliştirilmeye çalışılıyor.
Hükümet, bizim ödediğimiz vergileri, yine bize yatırım olarak geri gönderiyor. İnşallah yollar, tüneller bittiğinde Filyos Endüstri Bölgesi de hayata geçtiğinde Zonguldak güzel, yaşanılır bir şehir olacaktır.
Kent merkezinde ise;
Yeni hastane, Lavuar alanı, 69 ambarları ve diğer projeler de hayata geçtiğinde bu kent TTK’ya alternatif yatırımların artacağı, üniversite ve turizm kenti olma yolunda hızla ilerleyecektir diye düşünüyorum.
Zonguldak vergisini ödüyor, hükümet ise yatırımlarla bu şehri şaha kaldıracak diye bekliyoruz.
***
GAZETECİ SUAT ESER'İ KAYBETTİK
Yıllar önce tanımıştım kendisini. Ereğli’de Gündem Gazetesi’ni çıkarıyordu. Çok da mütevazi bir insandı.
Amansız bir hastalığa yakalandı. Yıllarca bu hastalığın pençesinden kurtulamadı.
Hasta olmasına rağmen yine de mesleğini yapmaya çalışıyordu. Kimse ile kavga etmiyordu. İnce ruhlu, mütevazi yapısı ile gazetesini hiçbir zaman tehdit olarak kullanmadı. Ölüm haberini aldığımda çok üzüldüm.
Dün Ereğli’de toprağa verildi Ali Suat Eser.
Toprağın bol, mekânın cennet olsun kardeşim. Allah ailene sabır versin.
|