Türkiye’nin ilk vilayetlerinden olmasına, endüstri planlaması yapılmasına rağmen, son zamanlarda yatırım güdüklüğü çeken bir kent Zonguldak. Yatırım güdüklüğüne inat; İnsan, araç ve bina yoğunluğunun artmasıyla birlikte trafik, işsizlik pahalılık gibi sorunlar gündeme oturdu.
Dolayısıyla insanların yaşam kaliteleri açısından olumsuzluklar kendini gösterdi.
Madene bağlı gelişme, Üniversite’nin gelmesiyle birlikte, diğer sektörel gelişmeleri de canlandırdı.
Kaliteli orman mihvalleri yanında, işlenebilir topraklar değerlendirilmeye, hayvancılık canlandırılmaya çalışılınca, ‘umut’ ekmeğinin kıymeti hissedildi.
Siyasi yozlaşmanın, tüm değerleri törpülemesine rağmen, önce ‘göç’ olgusu denendi. Toplum katmanlarını oluşturanlar, göçün geçerli akçe olmadığı fikri üzerinde yoğunlaştı.
Devletin son on yıla inat, ‘yatırım’ fikrini yeniden hayata geçirmesi ve ‘proje’ bazında yaşayanlara umut vermesi kenti morallendirdi.
Aslında bu siyasi iktidarın bir ‘son dakika argümanı’ değil, yıllar önce devreye soktuğu bir kalkınma hamlesinin ayaklarından biriydi.
Siyasi iktidar, yıllar önce 2017’yi AKP’nin ‘kongre yılı’, 2018’i hizmette ‘proje yılı’, 2019’uda yeniden iktidara talip olma ve yaptıklarının hesabını vereceği ‘seçim yılı’ olarak açıklamıştı.
Her ne kadar, yurt içi ve dışında meydana gelen ve ‘OHAL’ uygulamasına neden olan gelişmeler olsa da, ‘teknik’ ve ‘taktik’ olarak hedefler üç aşağı beş yukarı vizyona sokuldu.
Bu gün Zonguldak Valisi Ahmet Çınar’ın takdimini yaptığı projelerin maddi-manevi kapsamları ne olursa olsun, ‘merkezi idarenin’ yaktığı ‘işaret fişeği’dir.
Kağıt üzerinde 24 proje ve 8 etkinlik, Zonguldak insanının yaşam kalitesine mutlak etki edecektir.
Görsellik, turizm değeri, çalışanların sayısal artması, sektörel değişim ve moral-motivasyon açısından bakıldığında ‘farkındalık’ yaratılacak en azından.
Elbette hepsinin bir maddi-manevi ağırlığı var. Hepsinin maliyeti var.
Dolayısıyla ‘hepsine’ birden el atılmamış. Genel de Turizm ağırlıklıda olsa, 15 proje öne çıkartılmış.
‘Eski’ özlemini giderecek bir çalışma olarak ortaya çıkartılıyor, ‘eski iskele’ civarı. Keşke, ‘eski İşçi Müdürlüğü ve eski Vilayet konağı yıkılmasaydı’ diye hayıflanırken, liman içindeki düzenlemeler ortaya çıkartılıyor. Elbette amaç, endüstri vilayetinin denizle kucaklaşmasını gösterebilmek…
Liman içindeki mezbelelik onun için yıkıldı.
Mağaracılık, kültürel mirasa giren Üzülmez’de ki tarihi bina, 4114 yıllık porsuk ağacı ile Gümeli Yaylası, Çaycuma’da bulunan Kadıoğlu Mozaikleri, Madencioğlu Şelalesi, Çaycuma Çayırköy Ekolojik Odağı, Zonguldak Merkez Fener Mahallesinde 1938 yılında inşa edilen A tipi Devlet Misafir evi, Arı-arıcılık ve arı ürünlerinin tanıtımı, Kandillide doğa ve endüstri değerlerini tanıtmak, tarihi Varageli ile gündeme gelen aşağı Kandillinin tanıtımı, Zonguldak’a yakınlığı ile tanınan Harmankaya Kanyonu, Çaycuma Filyos Vadisi Eko Turizm hedefi ve Çaycuma Fuar Alanı hazırlıkları…
Bu arada çalışması başlatılan projelerde var.
Otogar karşısında kıyı-kenar çizgisinde 22 dönüm alan içinde Manolya Park alanı.
Devrek Baston Müzesi ve Satış Yeri. Çaycuma Burunkaya Mevkiinde 500 dönüm arazi üzerinde seracılık ve tarıma dayalı ihtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışması. Gökçebey de Biokütle tesisi. Tavuk çiftliklerinden toplanacak gübrelerle elektrik üretilmesini amaçlıyor. Yine Gökçebey de mobilya İhtisas Alanı. Mandacılık ihtisas OSB’leri, Su ürünlerine ait sektörel faaliyetler, butik köy konsepti çalışmaları.
Bu gün ortaya konmuş ve dillendirilmiş durumda 24 proje var. 15 tanesi ile renklendirilmeye çalışılacak Zonguldak. Kolay değil, yaşam kalitesinin çok düşük olduğu bir ilde umut aşası olacak. Maliyet açısındanda moral olacak rakamlar var ortada. 50 milyon liralık bir rakam telaffuz ediliyor.
İster siyasetin bir propogandası olsun isterse Zonguldak’ın ağzına çalınan bir parmak bal.
Zonguldak’ın bu ortamda gerçekten de hem bir tatlı söze, hem bir parmak bala ve hem de yaşam kalitesini arttıracak yatırımlara ihtiyaç var.
Tünel ve viyadüklerden sonra, bu projeler gerçekten de Zonguldak insanının yıllardır unutulmuşluğu üzerine bir sünger çekiyor.
Vesile olanlara teşekkürler…
|