Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ercan Şehri, Zonguldak ekonomisinin çok zorda olduğunu söyleyerek, birçok esnaf ve sanatkarın işçi çıkardığını söylemişti.
Ercan Şehri ayrıca; Zonguldak ekonomisinin kömüre dayalı olması hasebiyle, dolayısıyla da gerek TTK’nın durumu, gerekse Rödevans işletmeciliğinin yaşadığı sıkıntılar ister istemez şehir ekonomisine olumsuz yansıyor.
TTK bugün norm kadronun altında çalışıyor. Genel Müdür Burhan İnan emekliliğini istemiş, izin dönüşü büyük bir ihtimalle emekli olacak. İnan’ın yerine kimin geleceği belli olmaz iken, kurumun başına gelecek kişinin işinin şimdiden çok zor olduğu muhakkak.
Özel sektör kömür işletmeciliği 2-3 yıldan beri can çekişiyor.
Soma yasası da denilen Torba Yasa ile birlikte özel sektörde çalışanlara 2 asgari ücret ve haftada 2 gün tatil hakkı verilmişti. Bu karar çalışanlar adına iyi görünse de, işverenler açısından bakıldığında maliyetler bir anda ikiye katlanmıştı.
Bu karar Zonguldak madenciliğini oldukça zora sokmuştu. Özel kömür işletmecileri sorunlarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Başbakan düzeyinde anlatmışlar, yeni bir düzenleme ile özel kömür işletmecilerine ton başına 60 TL. ek maliyetin devlet tarafından karşılanacağı açıklanmıştı.
Bu açıklama, özel kömür işletmecilerine kısmen de olsa “moral” ve “umut” olmuştu.
Özel ocaklar yeniden çalışmaya başlayacak, işten çıkan işçiler yeniden iş sahibi olacaktı.
Açıklandığı gibi olmadı, ton başına 60 değil, 46 TL verilecekti, bu söz yerine henüz gelmedi.
Madencilik sektöründeki kriz nedeniyle işten çıkarılan işçiler de henüz işe başlamamışlardı.
Özetle; Zonguldak’taki madencilik sektöründeki “ekonomik kriz” henüz giderilemedi.
2016’nın ilk aylarında dağıtılan umutlar, umutsuzluğa, yapılan açıklamalar da askıda kalmıştı.
Son olarak; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “TTK’nın zarar eden kuruluşlar arasından çıkarılması” konusunda ciddi bir çalışma yapıldığı açıklaması Zonguldak’ta değişik kitle örgütlerinden “TTK’nın kapatılacağı”, “özelleştirileceği” ile ilgili yorumlar yapılmaya başlandı.
İktidar partisi bu açıklamaların tersine açıklama yapıyor.
TTK ile ilgili iyileştirme-yeniden yapılandırma çalışmaları, önümüzdeki yıllarda kurumun daha rantabl çalıştırılması için çalışmaların yapıldığını söylüyor.
Zonguldak ekonomisi TTK’ya endeksli olduğuna göre, TTK’nın ve özel kömür işletmecilerin de beklentileri var muhakkak.
Bu beklentiler, madencilik sektörünün talepleri nasıl çözüme kavuşacak şimdilik bilinmiyor.
Bilinen bir gerçek var ki;
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Nisan 2016 tarihinde Adana Tufanbeyli’de bir termik santralin açılışında şu sözlere yer vermişti; “İlla ithal kömür alalım ısrarında olanlar var. Ben şahsen ithal kömürün ülkemize gelmesine karşıyım. Niye karşıyım, cari açığı tahrik ettiği için. Benim yerli kömürüm var mı, var. Kalorisi düşüktür, olabilir. Benim yerli kömürüm var. İthal kömürden 5 kullanacağına bundan 10 kullanırsın ve cari açığı düşürürüz. Bu adımın atılması lazım” demişti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da,“Yerli kömürümüz varken ithal kömüre sıcak bakmam” sözü, kömürün anavatanı olarak bilinen Zonguldak’ta büyük bir heyecan uyandırmıştı.
Gelinen noktada;
Zonguldak’ta yer altında bir milyarın üzerinde kömür rezervi olduğu biliniyor. TTK gibi bu işin uzmanı olan bir kurum da var. Özel sektör madenciliği de kurumsallaşmış durumda.
Hal böyle olunca, Zonguldak’a hala deniz yoluyla kömür gelebiliyor.
Yine;
Dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Zonguldak ziyaretinde “Zonguldak enerji üssü olacak” demişti.
Halen mevcutları, Eren ve Elsan Bereket Enerji faal olarak çalışıyor. Eren Enerji kendi yaptığı limanına ithal kömür getiriyor, Elsan Bereket Enerji de Zonguldak’tan aldığı kömürün parasını peşin ödemek yerine uzun vadede öderken, özel işletmecileri de ekonomik olarak sıkıntıya sokuyor.
Zonguldak ekonomisinin canlanması için;
Başta, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın “ithal kömüre karşı” “yerli kömürü destekleyici” açıklamalarının yerine getirilmesi ve “kömür politikasının” da ciddi olarak ele alınması gerektiğini düşünüyorum.
Eğer ki; yerli kömüre dayalı enerji santralleri kurulacaksa ki, öyle söyleniyor; Zonguldak’ta yerin altında bir milyarın üzerinde kömür rezervi hazır bekliyor.
***
BAKAN EROĞLU GELİYOR, HOŞ GELİYOR
Orman ve Su işleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu yarın Zonguldak’a geliyor.
Bakan Eroğlu birkaç kez Zonguldak’a gelmiş, bakanlığı ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulunmuştu.
Özellikle, Zonguldak’taki derelerin ıslahı konusunda ciddi söylemleri olmuştu.
Zonguldak merkezdeki Çaydamar ve Üzülmez derelerinin ıslahının da yapılacağını söylemişti.
Aradan geçen zaman içerisinde Üzülmez ve Çaydamar derelerinde seçim öncesi bir çalışma başlatılmış ama henüz bu çalışma tamamlanamadı.
Çaydamar ve Üzülmez’den gelen katı atıklar, yağmur suları limanı dolduruyor.
Özellikle; Bakan Eroğlu’nun açılış ve ziyaretlerden arta kalan zamanını Çaydamar veya Üzülmez deresini de bir görürse bu derenin ıslahı da hızlanmış olur.
Vali Ali Kaban, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve AK Parti yöneticileri, Bakan Veysel Eroğlu’na bu derenin çirkin görüntüsünü anlatırlarsa da derenin ıslahı hızlandırılmış olur.
Yanlış mı düşünüyorum.
|