Bugün Zonguldak’ın kurtuluşunun 96’ncı yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutlayacağız.
Yani 96 yıl önce bugün; vatan topraklarının işgali ve milli servetimiz olan Taşkömürünün sömürgeleştirilmesi karşısında şanlı bir direniş gösteren Zonguldak halkının bu onurlu ve şanlı gününü kutluyoruz.
96 yıl önce Fransızların sömürgesi altındaki Zonguldak, kurtuluşundan sonraki süreçte yer altı madenciliğinin öncü lideri olmuş, Uzunmehmet’in kömürü bulmasıyla da yer altındaki kömür madenleri ile Türkiye’nin ağır sanayi hamlesi başlatması bakımından, önemli katkılar vermişti.
Zonguldak Fransızlardan kurtulduktan sonra eski adıyla Ereğli Kömürleri İşletmesi olan TTK’nın yanına Erdemir ve Karabük demir Çelik Fabrikaları ile de sanayiye önemli katkılar veren bir il.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Zonguldak için söylediği o övgü dolu sözünü bir hatırlayalım; “Zonguldak’ın derin toprakları altındaki maden-i serveti ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak’ta o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir.”
Bu sözün altından yatan çok önemli gerçekler, maalesef günümüzde unutulmaya yüz tutmaya başladığı görülüyor.
96 yıl önce düşman işgalinden kurtulan Zonguldak şehri, maalesef son 25 yıl içerisinde yeniden kurtuluş reçetesinin hazırlanmasını bekliyor.
TTK son yıllarda eriyip gidiyor, işçi sayısı hızla azalıyor, 8 binin altına düşen işçi sayısı ile birlikte üretim hedeflenenin çok altında. Bir zamanların o devasa kurumu, Türkiye’nin ağır sanayisine can veren bu kurum maalesef kaderine terk edilmiş bir hale getirildi.
Uzunmehmet’in bulduğu ve ülke ekonomisine kazandırdığı yer altı madenciliği artık terk edilmek üzere. Kömürün anavatanı olan yerin altında bir milyon 300 bin rezervi olduğu söylenen kömür yer yüzüne çıkarılmayı beklerken, yine maalesef diyorum; Rusya’dan, Ukrayna’dan, Afrika ülkelerinden ithal kömür getirilerek, Zonguldak ve Çatalağzı limanlarında depolanıyor. Kimi enerjide kullanıyor, kimi de evlerindeki sobada kullanıyor.
Bugün Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96’nci yıldönümünü kutluyoruz. Neden kutluyoruz, niye kutluyoruz bilmiyorum ama asıl şimdi Zonguldak’ın kurtarılmaya ihtiyacı var.
Bugün törenler yapılacak, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılacak, halk oyunları gösterileri yapılacak, sergi açılışları yapılacak ve gün bitecek.
Yarın yine Zonguldak’ın sorunlarını tartışacağız, yine sorunlara çözüm arayacağız.
Çok iyi biliyorum ve yıllardır aynı sözleri duymaktan bıktığımız o sözleri bugün yine duyacağız.
İktidar ve muhalefet milletvekilleri dünden gazetelere meil attılar, Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluş gününü kutladılar. Onlar açıklamayı yaptı iş bitti.
Bir başka sene yine aynı açıklamalar gazetelerin iç sayfalarında yerini yine alacak.
Zonguldak yine her zaman olduğu gibi yerinde sayacak.
Zonguldak’ın yeniden kurtuluşu için kimse kılını kımıldatmıyor.
Zonguldak için ekonomik kalkınma modeli ve yatırım hamlesi için kimse bir şey yapmıyor.
Onlar sadece günü kurtarıyor.
Sahi Zonguldak’ı kim kurtardı, kimden kurtardı, nasıl kurtardı.
***
BİR OKURUMDAN GÜZEL BİR ÖNERİ GELDİ
Zonguldak gündemini çok yakından takip ettiğini söyleyen ve il dışında bir yerde öğretmenlik yapan duyarlı bir Zonguldaklı okurum Özer Demir’den güzel bir meil geldi bana.
Zonguldak’ın statının 2018 yılı yatırım programına alınması ile ilgili şu öneride bulunuyor;
“Merhaba Çeyin Bey daha önce size mail atmıştım ama ulaşmadı herhalde
Ben gurbette yaşayan Zonguldak lı öğretmenim Stad meselesini merakla takip ediyorum. Dün açıklanmış ve 2018 yatırım planına alınmış
Ahmet Karayılmaz’ın basın açıklamasında stadın zemininin Kilimli yönüne kaydırılacağı ve 2 tane kale arkası tribünü yapılacağı söyleniyor, bu durum çok saçma yeni yapılan kapalı tribün sahadan uzun olacak ve çok çirkin bir iş ve tam Zonguldak işi mimari ortaya çıkacaktır.
Tam tersine zemin kapalı spor salonuna kaydırılmalı çünkü şu haliyle bile yeni yapılan tribün sahadan uzun Zemin kaydırıldıktan sonra kapalı spor salonu tarafına mini bir deplasman tribünü yapılsa ve Kilimli tarafına büyük Kale arkası tribünü ve karşı açığa büyük bir kapalı tribünle şık bir 4 tarafı kapalı stad olacaktır diye düşünüyorum
Bu konu hakkında gündem oluşturursanız sevinirim yoksa yine bir ucube oluşacaktır. Çalışmalarınızda başarılar dilerim”
Okuruma şunu söyleyebilirim, Zonguldak’ın her sorununa olduğu gibi stat meselesini de defalarca gündeme getirdik. Gerek Spor Bakanlığı, gerekse Gençlik Hizmetleri Spor il Müdürlüğü yetkilileri ile şehri yönetenlere çağrılarımızı yapıyoruz. Senin bu önerini de kamuoyunun gündemine sunduk, inşallah bu önerin dikkate alınır diyorum.
Başka ne diyeyim.
|